13. 12. 2023
Grog je velmi oblíbený alkoholický nápoj, jehož historie se táhne od počátku 17. století. Zaručeně zahřeje, rozveselí a s pořádnou dávkou vitamínu C přispěje i k posílení imunity. Přesto ale buďte opatrní a pijte ho s mírou! Pokud to s ním přeženete, může mít efekt naprosto opačný.
K přípravě můžete použít jakýkoliv destilát
Grog se tradičně připravuje z rumu, ale lze použít i jakýkoliv jiný destilát. Například brandy, koňak, griotku, Becherovku nebo třeba slivovici, která vás zahřeje a nakopne ještě mnohem víc. Horkou vodu můžete také nahradit vínem a přidat můžete i hřebíček, skořici nebo jiné koření, které grogu dodá příjemné aroma.
Chybět by rozhodně neměl ani plátek citronu, popřípadě pár kapek citronové šťávy, a cukr, jehož množství můžete upravit podle toho, jak sladký chcete grog mít.
Pakliže chcete grog bez alkoholu, použijte namísto rumu rumovou tresť.
Recept na grog: V jednoduchosti je síla
Příprava tradičního grogu je velmi snadná, rychlá a nevyžaduje žádné kulinářské dovednosti. V podstatě stačí zalít panáku rumu nebo jiného destilátu horkou vodou a přidat citron, popřípadě i cukr.
Pokud si však chcete s jeho přípravou vyhrát a připravit si opravdu lahodný grog s krémovou pěnou na povrchu, pak přípravu grogu začněte výrobou karamelu a nezapomeňte na máslo!
Co budete potřebovat: 200 ml rumu, 400 ml vody, 5 ks hřebíčku, 2 ks skořice, citronová šťáva, cukr, kousek másla
A jak na to: Do nerezového hrnce nasypte cukr a na mírném ohni ho nechte za stálého míchání rozpustit v karamel. Přidejte citronovou šťávu i koření a vše zalijte vodou. Obsah hrnce přiveďte k varu a chvíli vařte, aby koření pustilo chuť i aroma.
Po pár minutách varu hrnec odstavte a přidejte rum, ale dbejte na to, aby směs nebyla příliš teplá! Pokud alkohol necháte projít varem, popřípadě ho příliš zahřejete, uberete mu na procentech. A to přece nechcete.
Pamatujte! Destilát nikdy nezalévejte vařící vodou a grog nikdy nenechte vařit! Při vyšší teplotě se alkohol začne odpařovat a výsledný nápoj ztrácí na procentech.
Hotový grog doslaďte podle své chuti a nalijte ho do silnostěnných sklenic. Na dno sklenice nezapomeňte dát kousek másla, které vám po zalití vykouzlí na povrchu grogu krémovou pěnu.
Zdroje:
- https://regiony.rozhlas.cz/grog-zahreje-telo-i-ducha-pripravte-si-ho-ve-trech-variantach-7419785
- https://www.alkoholium.cz/zahrejte-se-horkym-grogem-od-britskych-namorniku-a-chladne-pocasi-nebude-mit-sanci/
- https://www.nejlepsidrinky.cz/rubriky/michane-drinky/recept-na-grog-jak-ho-spravne-uvarit-a-z-ceho-ho-pit_981.html
- https://www.alkohol-shop.cz/blog/jak-pripravit-grog/
- https://www.alkohol.cz/novinky/jak-pripravit-grog/