Jste zde

Jak na microgreens: Droboučké rostlinky jsou nadupané vitamíny a zdravím

microgreens a nůžky Zdroj: Shutterstock
Pokud se o zdravou výživu zajímáte alespoň z rychlíku, určitě už vám tak kolem uší prosvištěly klíčky. Čili super zdravá naklíčená semena rostlin. Zdravím nabité microgreens, o kterých bude řeč dneska, jsou pak ve výživové oblasti takovou vyšší dívčí.

4. 11. 2023

Když se před jistou dobou roztrhnul pytel s klíčky, mohli jsme se po nich utlouct. Sypali jsme jimi chleby s pomazánkami, přimíchávali jsme je do zdravých salátů a zvykli jsme si na ně taky jako na samostatnou přízdobu jídla. A přesně tohle teď můžeme dělat i s microgreens.

Ty jsou v podstatě mladšími a ještě zdravějšími sourozenci klíčků. Kromě toho, že jde o malé a vitamíny nacpané lékárničky, vás jistě potěší i fakt, že jsou nenáročné na pěstování a v kuchyni s nimi můžete experimentovat donekonečna. 

shutterstock_1640911654.jpg

microgreens v obchodě
Zdroj: 
Shutterstock
Microgreens můžete i koupit. Ale ruku na srdce - jejich cena není úplně nízká.

Mladé výhonky

Svěží, silné, mladé a plné živin. To jsou hlavní charakteristické vlastnosti microgreens. Tyhle čerstvé výhonky můžeme nazývat všemožně, ale pořád půjde o mimořádnou nálož zdraví. Ať už si je tak osvojíte jako mikrorostlinky, nebo mladé rostliny, pořád vám nabídnou nepřebernou spoustu benefitů.

Na rozdíl od klíčků je pěstujeme na světle a baštíme až ve chvíli, kdy mají šťavnaté lístky. Těmi jsou microgreens typické a právě lístky jsou jedním ze zdrojů všemožných vitamínů. Navíc skvěle chutnají a neexistuje snad jediná slaná varianta jídla, do které by se tyhle výhonky s listy nehodily. 

Když microgreens, tak téměř cokoliv

Mikrobylinky získávané v domácích podmínkách se nejčastěji skloňují v souvislosti s listovou zeleninou. Naklíčit a nechat drobně povyrůst si ale můžete na parapetu nechat prakticky cokoliv. Mezi nejoblíbenější patří rukola, koriandr, kedlubny nebo řepa. Tím seznam ale rozhodně nekončí. 

Jako microgreens můžete pěstovat například:

Microgreens: Výrazná chuť a vůně

Mladé rostlinky jsou sice mrňavé, ale hravě nahradí dospělé plody. To samozřejmě platí i pro chuť. Ta je plná, intenzivní a výrazná. Zároveň však velmi jemná a úžasně lahodná. Nesetkáte se s žádným náznakem nepříjemné štiplavosti, ani s hořkými ocásky. To stejné pochopitelně platí i pro vůně. Například oříšková chuť a vůně slunečnice si vaše chuťové a čichové buňky podmaní. Jde o skutečný kulinářský zážitek, který navíc výrazně posílí vaši imunitu. 

Mikrobylinky a zdraví

Tento malý zázrak nejrůznějšího druhu zajišťuje přísun potřebných vitamínů a minerálů i v roční době, kdy to se zeleninou a ovocem není zrovna dvakrát slavné. I v zimě tak do sebe například můžete dostat mimořádnou nálož vitamínu C nebo E. V porovnání s dospělými plody má v sobě naklíčená bylina nebo rostlina až trojnásobek prospěšných látek. A to už je pořádný balík vitamínů. 

Ve své původní, čisté a nejprospěšnější podobě pak v microgreens najdeme taky železo, zinek, hořčík, draslík, měď, lutein, folát, vápník. Složení živin se pak odvíjí od konkrétního druhu microgreens, ale kolem a kolem nemůžete s těmito antioxidanty šlápnout nikdy vedle. 

Jak na pěstování microgreens?

Za pěstováním mikrobylinek není potřeba hledat žádnou složitou vědu. Jednoduše vyrazíte do specializovaného obchodu a pořídíte si nechemicky ošetřená semena. Vaše mikropolíčko pak vznikne díky misce s otvory na dně a propařené zemině, kterou otvory naplníte. Dál už jen vysejete semínka, přikryjete poklopem, s rozumem zaléváte, dohlédnete na dostatek světla a za necelé dva týdny můžete frčet pro první úrodu

shutterstock_2064331889.jpg

microgreens na chleba
Zdroj: 
Shutterstock
Microgreens můžete i jen jednoduše nasypat na čerstvý chleba s máslem.

Microgreens v kuchyni

Díky těmto mladým rostlinkám můžete do vaší kuchyně vnést úplně nové rozměry. Mikrorostlinek a jejich chutí se vůbec nebojte. Naopak. Vyhrajte si s kombinacemi i možnostmi, a pořádně si zaexperimentujte.

Dochuťte jimi pomazánky, polévky, nádivky, náplně do sendvičů, smoothies, pizzy, těstovinové a jiné saláty, omelety, hamburgery. Pustit se můžete i do samotných bylinkových marinád a dresinků. 

Na co si dát pozor

Než se do téhle zdraví prospěšné, zábavné a dostupné pěstební disciplíny pustíte, zkuste si zapamatovat pár důležitých věcí. Ty vám pomůžou k tomu, abyste v úrodě byli úspěšní a vaše snaha nepřišla zbytečně nazmar.

  • Vždycky koukejte na osivo. Jakmile není označeno jako microgreens, ruce od něj pryč.
  • Zvolte kvalitní půdu a zapomeňte na chemii. 
  • Dávejte pozor, abyste rostlinky nepřelévali.
  • Dbejte na dostatek světla. 
  • Pro odříznutí nikdy nepoužívejte špinavý nožík. 
  • Snažte se o udržování správné teploty podle toho, jaký druh pěstujete. 
  • Číhejte na škůdce a rostlinky často kontrolujte. 

Zdroje:

  • https://www.microfeeld.cz/blog/proc_pestovat_microgreens/
  • https://www.nasezahrada.com/microgreens-co-to-vlastne-je-a-jak-si-uzit-vsechny-vyhody/
  • https://www.insider.com/guides/home/how-to-grow-microgreens
  • https://ibydleni.cz/jak-pestovat-microgreens-krok-za-krokem/
  • https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/jak-se-pestuji-microgreens/