10. 12. 2023
Staročeský kuba, jinak také černý kuba či hubník, je tradiční a velmi jednoduchý český pokrm, který měli naši předci na stole velmi často, neboť věděli, že se jedná o něco více než jen o chutné a syté jídlo. Ostatně přesvědčte se sami!
V jednoduchosti je síla!
Příprava staročeského kuby je opravdu jednoduchá a rychlá. U plotny nestrávíte celé hodiny a zvládnete ho připravit jen z několika málo surovin.
Kuba je nejen chutný a vydatný, ale také energeticky bohatý a zdravý. Tělo obohatí o spoustu minerálů, vitamínů a velké množství vlákniny, která je důležitá pro naše střeva.
Základem tradičního kuby jsou ječné kroupy, které dodají vašemu tělu spoustu vlákniny, a čerstvé, sušené nebo mražené houby. Konkrétně stroček trubkovitý, který pokrmu dodá nejen chuť, ale i velmi tmavou barvu.
Narazit na něj je však poměrně vzácnost a pokud byste si ho chtěli koupit, museli byste sáhnout hodně hluboko do kapsy. Proto ho můžete nahradit i hříbky, které ho v receptu obstojně zastoupí.
Dále také nesmí chybět majoránka, hodně sádla, cibule a velké množství česneku, který kubovi dodá nejen patřičnou chuť, ale i spoustu zdraví prospěšných látek, které zlepší vaši obranyschopnost.
Co budete potřebovat: 1 hrnek krup, ½ hrnku sušených hub, 2 lžíce roztaveného husího nebo vepřového sádla, 1 a ½ hrnku vývaru, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička kmínu, sůl a pepř na dochucení.
A jak na to: V hrnci na sádle osmahněte najemno nakrájenou cibuli i kroupy. Přidejte sůl a vše zalijte vývarem. Jakmile kroupy změknou, sceďte je a vsypte je do zapékací mísy vymazané sádlem. Přidejte nadrcený česnek, kmín, majoránku, sůl i čerstvě mletý pepř a samozřejmě podušené nebo alespoň spařené sušené houby.
Vše promíchejte a kubu pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 20 minut. Před podáváním ho dolaďte plátky másla, díky kterým získá kuba krémovější konzistenci.
Máte chuť experimentovat?
Kroupy můžete v receptu nahradit rýží, bramborami, bulgurem, kuskusem, jáhlami, čirokem i jinými druhy obilnin a milovníci masa mohou přidat i uzené maso, které tradičnímu kubovi dodá zcela jinou chuť. Nečekejte však, že uvidíte zlaté prasátko!
Zdroje:
- https://www.nahoubach.cz/clanky/tradicni-starocesky-vanocni-pokrm-houbovy-kuba/
- https://www.vitalia.cz/clanky/vanocni-houbovy-kuba-tradicni-recept/
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/tradicni-vanoce-houbovy-kuba-od-romana-pauluse.A131220_115017_dobra-chut_mc
- https://www.stoplusjednicka.cz/stedrovecerni-dobrota-kde-se-vzal-tradicni-houbovy-kuba
- https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-houbovy-kuba-staroceska-pochoutka-obohati-vanocni-menu-o-tradici-i-ziviny-40344534
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuba_(j%C3%ADdlo)