26. 6. 2020
Pepř je nejznámější a nejpoužívanější koření. Má nezaměnitelnou štiplavou chuť i jedinečné aroma a je nezbytnou přísadou téměř každého pokrmu.
Je plodem pepřovníku černého – tropické rostliny, kterou s úspěchem můžete pěstovat i v bytových podmínkách. Dopřejte pepřovníku správné pěstební podmínky a za tři roky se můžete těšit ze své vlastní úrody kuliček pepře.
O zbarvení kuliček rozhoduje stupeň zralosti
Pepřovník černý je zdrojem zeleného, černého, bílého i červeného pepře. Rozhodující je pouze stupeň zralosti!
Zelený pepř se sklízí jako první, když jsou bobule plně zelené a nedozrálé. Oproti černému pepři má méně štiplavou chuť a jemnější aroma. Hodí se ke steakům, k přípravě pepřové omáčky i k ozvláštnění jahodové zavařeniny.
Pepř černý je nejznámějším druhem pepře. Nedozrálé bobule, které se sbírají ve chvíli, kdy začínají červenat, se nejprve nechají zapařit a následně se suší na slunci. Jeho použití je téměř univerzální. Přidat ho můžete do polévek, omáček i k masu.
Pepř červený a bílý se sbírá ve chvíli, kdy jsou bobule zcela zralé. Přičemž bílý pepř, který má velmi intenzivní aroma, se od nejvíce štiplavého červeného pepře liší tím, že je z něj odstraněna nasládlá červená slupka.
Trocha pepře, ať se vzepře!
Pepř je nejen známé koření, které zvýrazní chuť pokrmu, ale i účinné přírodní afrodiziakum a lék proti mnoha neduhům. Podporuje krevní oběh, zlepšuje trávení a napomáhá rychlejšímu spalování tuků. Působí proti nadýmání, pomůže s odkašláváním a je skvělou první pomocí při chřipce a nachlazení.
Vypěstujte si svůj pepřovník
Pepřovník je tropická rostlina, která ke svému životu potřebuje dostatek rozptýleného světla a tepla. Ani během zimních měsíců by teplota v místnosti neměla klesnout pod 18 stupňů Celsia.
Suchý vzduch ve vytápěných místnostech ji nevadí, ale vyšší vzdušnou vlhkost, kterou zajistíte pravidelným rosením, uvítá. V létě rostlině dopřejte také pobyt venku a pravidelně ji přihnojujte. Obrovskou výhodou je, že netrpí na škůdce ani na houbové choroby.
Substrát pravidelně zalévejte dešťovou nebo odstátou vodou. Nikdy by neměl zcela vyschnout, ale pozor na přemokření, které by vedlo k úhynu rostliny.
Mladé rostliny pepřovníku můžete umístit do zavěšené nádoby, starším a větším rostlinám dopřejte oporu, kolem které by se mohly ovíjet.