19. 1. 2023
Kupujete si ovoce a zeleninu v domnění, že pro své tělo děláte to nejlepší? Pak vás možná z tohoto omylu vyvedeme, zvláště pak pokud ovoce a zeleninu konzumujete neumyté. Do svého těla totiž touto cestou dostáváte celou řadu chemických látek, které ohrožují vaše zdraví.
U citlivějších jedinců se může objevit kopřivka, otok hrdla nebo jiné příznaky alergie. Dlouhodobá konzumace může narušit funkci a produkci hormonů, způsobit rakovinu a jiné vážné zdravotní problémy.
Bio ovoce a zelenina nemusí být automaticky zdravější
Naše klimatické podmínky nedovolují českým zahrádkářům a pěstitelům celoroční produkci ovoce a zeleniny, zejména pak produkci některých druhů. Záchranou je tak supermarket, který se může pyšnit obrovským výběrem nablýskaného ovoce a zdravě vypadající zeleninou. Jenže málokdo už ví, že za skvělým vzhledem stojí i celá řadu zdraví škodlivých látek.
Skvělou variantou by se tak mohly zdát bio potraviny. Jenže bohužel ani u nich nemáte nikdy 100% záruku pěstování bez chemických látek. Ani ten nejlepší zemědělec nedokáže svou úrodu izolovat od spodních vod či vlivu emisí. Jedinou zárukou je vaše pečlivost. Jen vy můžete správným mytím ovoce a zeleniny odstranit až 85 % pesticidů!
Víte, jaké ovoce je nejčistší z hlediska množství pesticidů?
Na samém vrcholu pomyslného žebříčky jsou jahody, nektarinky, broskve a hroznové víno. Moc dobře si nestojí ani jablka. Ze zeleniny nejhůře dopadla okurka, špenát, malá cherry rajčata a sladká paprika. Naopak nejlépe dopadlo mango, ananas, grapefruit, zelí, chřest a květák. Za nejčistší ovoce je považováno avokádo.
Střídejte různé druhy ovoce a zeleniny
Na přítomnost pesticidů byste měli myslet už při nákupu. Nenechte se zlákat nablýskaným ovocem a velkou zeleninou. Pravděpodobně totiž sáhnete po potravině, která je chemicky ošetřená. Upřednostňujte české pěstitele. Podléhají mnohem přísnějším normám. Dovážené ovoce v sobě ukrývá mnohem více toxických látek.
Pouhé omytí nestačí!
Veškeré ovoce a zeleninu umyjte extrémně teplou, nebo naopak extrémně studenou vodou. Většinou se však zbavíte pouze viditelných nečistot a voskové vrstvy, která zaručuje lesklý vzhled ovoce a brání jeho vysychání. Chemických látek se bohužel nezbavíte! Řada pesticidů není totiž rozpustná ve vodě.
Zbavit pesticidů se můžete pomocí roztoku, který si vyrobíte smícháním vody a octa v poměru 9:1. Dvacet minut v tomto roztoku vás zbaví až 85 % pesticidů. Bohužel pesticidů, které se dostanou pod pevnou kůru do dužiny, se nikdy zcela nezbavíte.
Jahody, hroznové víno a jiné bobulovité ovoce je vhodnější umýt v citronové vodě nebo vodě smíchané se solí. Vhodným prostředkem k omytí je také jedlá soda.
Loupání slupky se může zdát jako nejlepší způsob, jak odstranit z ovoce a zeleniny velké množství pesticidů. Bohužel se slupkou a s pesticidy se zbavujeme i většiny vitamínů, vlákniny, antioxidantů, živin a jiných cenných látek.
Výhodnější je tak ponechat jablko, hrušku, rajčata a jiné druhy potravin se slupkou. Vždy však oloupejte brambory, které vstřebávají pesticidy z půdy, a okurky, které jsou kvůli rychlejšímu růstu extrémně hnojeny.
Zdroje:
- https://www.vitalia.cz/clanky/jak-se-zbavit-pesticidu-v-ovoci-a-zelenine/
- https://zdravycech.cz/5-zpusobu-jak-se-zbavit-pesticidu-z-ovoce-a-zeleniny/
- https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-6252/jak-ovoce-zbavit-pesticidu
- https://tchiboblog.cz/myti-ovoce/
- https://www.nejsmoothie.cz/blog/jak-se-zbavit-pesticidu-na-zelenine-a-ovoci/