17. 2. 2023
Bylinky jsou v kuchyni nepostradatelné. Pokrmu dodají chuť i jedinečné aroma a jsou vhodné na přípravu léčivých čajů, výluhů i sirupů. Vždy je ale nutné dbát na zásady správného skladování!
Čerstvé bylinky potřebují chlad
Řezané bylinky nevydrží dlouho čerstvé! Velmi rychle ztrácejí své aroma, plesniví a přicházejí o své léčivé účinky. Pokud je však uskladníte v chladu, mohou vám v dobré kondici vydržet opravdu dlouho. Bylinky ale nejdříve pečlivě přeberte.
V lednici skladujte pouze bylinky, které jsou v dobrém stavu. Povadlé, nahnilé, plesnivé, zčernalé nebo jinak poškozené bylinky vyhoďte. Bylinkám zastřihněte konce stonků, umyjte je a dbejte na to, aby ve vodě nebyly ponořené listy. Zahnívaly by.
Svazek bylinek umístěte do vyšší sklenice s trochou studené vody na dně. Sklenici uzavřete potravinářskou fólií nebo víčkem a vodu uvnitř pravidelně měňte.
Pokud v lednici nemáte dostatek místa, zabalte jednotlivé druhy bylinek do navlhčené papírové utěrky a společně je uzavřete do plastového sáčku nebo dózy. Za pár dní je však nezapomeňte osvěžit čerstvou vodou.
Zmrazte je!
Mražení je velice šetrný způsob, jak uchovat větší množství čerstvých bylinek ve výtečné kondici po delší dobu. Nesmí však dojít k opakovanému zmrazení už jednou rozmrazených bylinek.
Proto je vždy zamrazujte po menších porcích nebo je rozprostřete na plech, zmrazte je a teprve poté je sesypte do sáčku, aby se vám jednotlivé bylinky neslepily dohromady a nevytvořily hroudu.
Tip: Čerstvé bylinky nasekejte na menší kousky, vložte je do tvořítek na led a podle pokrmu, do kterého je budete chtít následně použít, je zalijte vodou, vývarem nebo kvalitním olivovým olejem.
U sušených bylinek pozor na vlhkost
Sušené bylinky mají podstatně delší trvanlivost. Správně uskladněné vydrží do příští sezony. Vlivem vlhka, světla a tepla však může dojít k jejich znehodnocení.
Dobře usušené bylinky uložte do čistých a zcela suchých nádob na tmavé a dobře větrané místo, kde je stabilní teplota. Ideální jsou skleněné, plastové i plechové nádoby a naprosto nevhodné jsou naopak látkové nebo papírové pytlíky.
Tip: Na dózu s bylinkou si nezapomeňte poznačit název rostliny i datum sběru. S postupem času totiž ztrácí své kvality.
Zdroje:
- https://www.cuketka.cz/1623/
- https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/6-dumyslnych-zpusobu-jak-uchovat-bylinky-dele-ve-skvele-kondici
- https://www.homeincube.cz/spravne-sbirat-susit-skladovat-take-zmrazovat-bylinky/
- https://hobby.instory.cz/451-skladovani-bylinek-ma-jista-pravidla.html
- https://www.hobbykuk.cz/2022/07/17/jak-spravne-skladovat-susene-i-cerstve-bylinky/
- https://botanic.cz/magazin/jak-skladovat-bylinky