30. 5. 2023
Jablka jezte klidně celá
Začneme jedním z nejdostupnějších druhů ovoce, kterým je v našich podmínkách jednoznačně jablko. Spousta konzumentů z něj zcela zbytečně odstraňuje slupku, ve které se nachází spousta cenných látek a vitamínů. Málokdo také ví, že zdraví prospěšná je nejen dužina, ale i jádřinec se semínky.
Náš tip: Pokud vám přijde jádřinec příliš tuhý, jezte jablko odspodu. Začněte tedy tam, kde má jablko „bubáka“, a skončete u stopky. Jádřinec se vám nebude zdát při konzumaci tolik tvrdý.
Kiwi si dejte klidně se slupkou
Kiwi je výborným zdrojem vitaminů A, C, E a K. Z minerálů obsahuje především vápník, hořčík a fosfor. Bohaté je i na vlákninu, proto by nemělo chybět v našich jídelníčcích. Jak ale tohle exotické ovoce správně konzumovat?
Zatímco někteří vyjídají sladkou dužinu lžičkou, jiní si klidně dopřejí kiwi i s chlupatou slupkou. Je to chyba? V zásadě ne. Kiwi totiž opravdu můžete jíst i se slupkou, protože našemu organismu nijak neškodí.
Náš tip: Pokud kupujete kiwi v běžném obchodě a hodláte si na něm pochutnat bez toho, abyste slupku odstraňovali, nezapomeňte ho dobře omýt. Na povrchu totiž mohou ulpívat zbytky pesticidů nebo herbicidů.
Usnadněte si práci s loupáním banánu
Nové způsoby, jak jíst banán asi nevymyslíme. Pokud se ale zbytečně namáháte s jeho loupáním, poradíme vám jeden trik, který jsme odkoukali od opic. Ty si ho předávají z generace na generaci.
Banán se vám bude lépe loupat, pokud začnete odspodu – tedy od jeho tmavé špičky. Zajímá vás, co je vlastně ta tmavá špička zač? Nejde o nic jiného než pozůstatek banánového květu.
Náš tip na retro mlsání: Připravte si banana split podle klasického receptu
Kumquat je skvělý i se slupkou
Pokud někdy v obchodě narazíte na exotický kumquat, který má jasně žlutooranžovou nebo oranžovou barvu, určitě pár kousků přihoďte do košíku. Tahle osvěžující superpotravina totiž obsahuje velké množství antioxidantů a vlákniny a zároveň je bohatou zásobárnou vitamínu C.
Chuť tohoto exotického ovoce je zároveň kyselá, sladká i nahořklá, tedy má v sobě podobné chutě jako pomeranč, mandarinka a grep dohromady. Na rozdíl od ostatních citrusů se malinkaté plody nemusí loupat a konzumují se tedy i se slupkou.
Náš tip: Pokud v prodejně nebo na trzích narazíte na zelené kumquaty, zanechte je svému osudu. Nezralé plody totiž nejsou vhodné ke konzumaci.
Nahořklou chuť grepu zmírní sůl
Dalším oblíbeným citrusem je i grapefruit. Spousta strávníků se mu nicméně vyhýbá kvůli jeho kyselé a někdy i nahořklé chuti. Tu můžete zmírnit, pokud jednotlivé segmenty zbavíte bílé slupky anebo vyzkoušením následujícího triku.
Někteří strávníci si na grep sypou cukr, což není příliš zdravé. Nahradit ho ale můžete dost dobře třeba stévií nebo solí. Ano, čtete správně. Právě sůl totiž způsobí, že grep bude sladší. Zablokuje totiž hořké receptory na našem jazyku.
Použité zdroje:
- https://www.az-recepty.cz/p/grapefruit/
- https://www.toprecepty.cz/clanky/4122-nejmensi-exoticke-ovoce-na-svete-physalis-chutna-jako-jahody-a-ananas-kumquat-je-jako-mini-pomeranc-co-se-ji-se-slupkou/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16573-jak-se-ma-spravne-jist-jablko-nebo-banan-zasadni-chybu-dela-vetsina-lidi
- https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/23807/Kiwi-se-slupkou-nebo-bez-Jak-ho-spravne-jist