27. 12. 2020
Když vybíráte sporák, musíte vzít v úvahu několik kritérií:
- Váš rozpočet,
- místo, které máte,
- vaše kuchařské návyky.
Klasický elektrický sporák
Tento sporák se smaltovanou horní částí se skládá ze tří nebo čtyř litinových desek. Ohřev zajišťuje odporový systém, který je umístěný pod deskami. Výhodou tohoto typu varné desky je její snadné použití. Jeho instalace je také velmi jednoduchá, pro připojení zařízení potřebujete pouze zásuvku.
Tento model sporáku je k dispozici v několika šířkách a snadno se přizpůsobí malým kuchyním. Litinové talíře zůstanou po ukončení vaření ještě chvíli horké, měli byste je tedy zakrýt, abyste předešli riziku popálení.
Sklokeramický sporák
Tvoří ho skleněná varná deska. Existují dva režimy vytápění:
- Halogenové plotny: Malá světla pod varnou deskou pulzují energii zpět a deska se rychle zahřeje – efektivní je to stejně jako plynový hořák.
- Sálavé desky: K topení a ohřevu dochází díky záření nebo vedením při konstantní teplotě. Kontrolka vás po použití upozorní, zda jsou desky ještě horké.
Nepopiratelnou výhodou je snadná údržba keramických varných desek.
Indukční vařič
Tento typ vařiče funguje díky měděné cívce umístěné pod deskami. Tato cívka pak produkuje magnetické vlny. Topení je okamžité a chlazení je velmi rychlé. Navíc je indukční vařič velmi bezpečný, protože se ohřívá pouze místo, kde je hrnec umístěn. Zároveň samozřejmě platí, že po odstavení hrnce je deska velmi rychle studená. Stejně jako keramická varná deska se i indukční vařič snadno čistí.