19. 5. 2020
Správná teplota piva, která se pohybuje mezi 6 až 8 stupni Celsia, je základ! Ovlivňuje nejen chuť a charakteristický říz piva, ale rozhodne i o tom, jestli si dáme další.
Zkrátka, abychom si pivo vychutnali, nesmí být ani přechlazené, a už vůbec ne teplé! Jenže, jak rychle docílit optimální teploty tohoto zlatavého moku - nejen doma, když dojde železná zásoba, ale i tam, kde lišky dávají dobrou noc? Zjišťovali jsme za vás osvědčené triky, díky kterým vychladíte pivo na ideální teplotu! A to klidně i bez elektřiny a ledničky.
Vychlazené už za 15 minut!
Zabalit pivo do mokré papírové utěrky nebo ubrousku a umístit ho do chladničky je jeden z nejznámějších triků, který urychlí chlazení. Pivo získá optimální teplotu už za pouhých 15 minut! Ptáte se proč? Vše funguje na jednoduchém fyzikálním zákoně.
Mokrá vrstva urychlí výměnu tepla mezi lahví, která má pokojovou teplotu, a mrazákem, ve které panuje velmi chladný vzduch.
Přidáním kuchyňské soli snížíte teplotu tání
Směsí studené vody, soli a ledu docílíte mnohem rychlejšího zchlazení. Sůl totiž urychlí tání ledu, který by se jinak rozpouštěl mnohem déle. Ve výsledku tak led způsobí značný a rychlý pokles teploty vody, která plechovku piva zvládne ochladit už během pár minut.
A jak na to? Ponořte plechovku piva do studené vody, zasypte ji kostkami ledu a přidejte pár lžic obyčejné kuchyňské soli.
A jak se obejít bez elektřiny?
Máte zahradu nebo chalupu bez elektřiny a řešíte, jak vychladit zlatavý mok na optimální teplotu? I pro vás máme řešení!
Nejjednodušší způsob, jak vychladit pivo, je dát ho do sklepa, kde panuje velmi nízká teplota, nebo ho dát na místo, kde je neustále stín a proudí zde chladný vzduch.
Chlazení navíc můžete zintenzivnit obalením piva mokrou látkou. Ideálně fleecem, filcem nebo jinou látkou, která dokáže pojmout hodně vody.
Vhodným místem je také potok, řeka nebo studna. Důležité však je pivo pořádně uvázat, aby vám neuplavalo nebo nespadlo do studny.
Sud piva můžete zase zakopat několik centimetrů pod zem.