30. 5. 2021
Štěpka, nebo piliny? Záleží na typu udírny
Speciálně připravené dřevo na uzení se od sebe liší hrubostí. Piliny a jemná štěpka o velikosti zhruba 1 až 3 mm se hodí hlavně pro elektrické udírny. Hrubá štěpka o velikosti cca 6 až 12 mm pak pasuje spíš do klasických udíren na dřevo.
Proč používat speciální dřevo na uzení
Hlavně proto, abyste se vyhnuli nežádoucím příměsím a škůdcům. V „obyčejné“ dřevěné směsi mohou být nechtěně přísady jako olej, hniloba, plíseň nebo dokonce třeba kusy provazu. Pro udírnu a výsledek uzení učiněná katastrofa.
Pozor také na odpadní piliny vzniklé při zpracování dřeva. Většinou obsahují i prach a jejich velikost je nesourodá. To všechno představuje zbytečnou komplikaci na vaší cestě za nejlepším uzeným pod sluncem.
Speciální dřevo na uzení poznáte podle jednotné velikosti a příjemné vůně. Balení neobsahuje kůru, pouze 100% dřevo, a to ideálně certifikované pro uzenářské použití. Sami si vyberete velikost pilin nebo štěpky podle svých potřeb.
Bukové dřevo: První volba uzenářů
Dřevo z buku má prakticky univerzální využití. Hodí se pro uzení drůbeže, vepřového a hovězího masa, ryb, zvěřiny i na vegetariánské dobroty, třeba sýry nebo ořechy.
Buk vyniká vysokou výhřevností, středně silným, příjemně vyváženým aromatem. Kouř z něho navíc barví maso do pěkné zlatožluté až světle hnědé barvy. Až dostanete chuť zkusit zase jiné vůně, můžete buk zkombinovat s ovocnými dřevy – například ze švestky.
Hrubší bukovou štěpku oceníte při uzení horkým kouřem v udírnách na dřevo. Pro elektrické udírny se lépe hodí jemná štěpka.
Dubové dřevo: Tip na červené maso
Také dřevo z dubu patří k tradičním variantám, zvlášť vhodným na červené maso – hlavně hovězí, ale i vepřové a zvěřinu – nebo drůbež. Vyniká ořechovým aroma a silným kouřem, který nenechá nikoho na pochybách, že právě tady se chystají pořádné hody.
Dubové dřevo barví maso do zlata nebo dokonce mírně do hněda. Výborně funguje také v kombinaci s ovocnými dřevy.
Olše: Tip na ryby, drůbež a sýry
Dřevo z olše rovněž patří k tradičním druhům vhodným k uzení. Dodává jemně nasládlé, příjemné aroma. Výborně se doplňuje s rybami, kuřetem a jinou drůbeží. Maso barví do žluté až nazlátlé barvy. Skvěle pasuje také k sýrům.
Tipy na ovocná dřeva
Až vás samotný buk, dub nebo olše přestanou bavit, doplňte je o ovocné dřevo, nebo uďte rovnu jenom na něm. K nejoblíbenějším patří třeba:
- Hrušeň – ideální na drůbež a vepřové maso.
- Jabloň – kromě drůbeže a vepřového sedí také k rybám nebo hovězímu.
- Třešeň – skvělá na drůbež, vepřové i jiné druhy masa.
Švestkové dřevo: Sladká tečka na závěr
Voňavé dřevo ze švestky uzenáři tradičně přidávají na konec pro krásnou zlatohnědou barvu. Nasládlé aroma svědčí vepřovému masu, drůbeži i hovězímu.
Jalovec: Tajemství epesní chuti a vůně
Voňavé kuličky jalovce provází tradiční uzení od začátku až dokonce.
Použijte jalovec:
- Do láků na ryby a maso
- Do ohniště pro ovonění kouře
- Při samotném uzení v kombinaci s libovolným dřevem
V elektrické udírně stačí přisypat pár kuliček do misky společně s jemnou štěpkou. Pokud udíte čistě jen dřevem, stačí přisypat jalovec rovnou do žhavého základu společně s navlhčenou hrubou štěpkou.
Začněte pěkně od lesa
Už plánujete vlastní kombinace podle preferované chuti a vůně? Jak už to tak bývá, všeho moc škodí. Pro první uzení vyzkoušejte základní bukové či dubové dřevo, případně už hotové směsi. Až získáte uzenářskou jistotu, sami zjistíte, co vám nejlíp chutná.
Tak raušovní uzení!