27. 6. 2021
Nezralé zelené ořechy jsou skvělou surovinou k výrobě lahodných pochoutek, zdravých nápojů i k přípravě léčivé alkoholové tinktury. Období jejich sběru je však velmi krátké! Ořechy, které jsou uvnitř měkké a které nemají vyvinutou vnitřní skořápku, je ideální sbírat okolo sv. Jana. Podle počasí se však doba jejich sběru může o pár dní posunout. Takže šup šup sbírat!
Bohatý zdroj vitamínu C
Zelené ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují velké množství vitamínu C i mnoho minerálních látek. Posilují imunitu, vaše tělo zbaví nebezpečných těžkých kovů, mají pozitivní vliv na trávení, pročišťují krev a fungují proti únavě i stresu. Štamprle ořechovky zažene splín a zvedne vám náladu.
I alkohol může být součástí zdravého způsobu života
O ořechovce lze bez nadsázky mluvit jako o žaludečním likéru. Má totiž blahodárné účinky na lidské trávení. Už pouhý jeden panák ořechovky uklidní váš žaludek, zbaví vás nechutenství a uleví při zácpě. A jak na ni?
Zhruba 1 kilogram důkladně omytých a rozpůlených zelených ořechů zalijte 1 litrem vodky nebo jiným čirým minimálně 40% alkoholem. Přidejte kůru z dvou bio citronů, které nejsou chemicky ošetřené, kousek celé skořice, kousek oloupaného zázvoru, několik hřebíčků a několik kuliček nového koření. Vše promíchejte a nechte společně louhovat na slunném místě.
Za čtyři týdny sklenici otevřete a ke směsi přilijte čtvrt litru vody, kterou jste si chvíli před tím svařili s třičtvrtě kilogramem cukru. Výslednou směs sceďte přes jemné sítko, a ještě teplou ji nalijte do sklenic.
Netradiční ořechový kompot
Kompot z vlašských ořechů je skvělou a zdravou pochoutkou. Omyté nezralé vlašské ořechy hustě propíchejte jehlicí a namočte je do studené vody. Po dvou týdnech a každodenní výměně vody, černohnědé ořechy vyndejte a uvařte do měkka. Následně oschlé ořechy naskládejte do zavařovací sklenice, zalijte je cukerným roztokem, který si připravíte svařením 1 litru vody a 2 kilogramů cukru, sklenice zavíčkujte a sterilizujte.
Účinný lék nejen na bolavé klouby
Domácí tinktura je skvělým lékem zejména na bolavé klouby. Na plátky nakrájené nezralé ořechy nechte 3 týdny louhovat na tmavém a chladném místě v půl litru 44% alkoholu. Bolavé klouby potírejte tinkturou dvakrát denně.
Zdroje:
- https://living.iprima.cz/zahrada/liker-mlade-zelene-vlasske-orechy-traveni-digestiv-recept
- https://www.zkvaseno.cz/nezrale-orechy
- https://pardubice.rozhlas.cz/dobra-orechovka-se-neobejde-bez-nezralych-vlasskych-orechu-ted-je-jejich-doba-8231703
- https://www.toprecepty.cz/recept/24422-nalozene-orechy/