1. 9. 2024
Zimolez kamčatský, jinak také kamčatská borůvka, je relativně nový druh drobného ovoce, které svým vzhledem a chutí připomíná kanadské borůvky. Modrofialové plody dozrávají od poloviny května do začátku června a obsahují velké množství tělu prospěšných látek.
Plodí velmi brzy na jaře!
Plody zimolezu jsou neuvěřitelně zdravé a po dlouhé zimě představují první zdroj čerstvých vitamínů. Zahání jarní únavu, posilují obranyschopnost, působí antibakteriálně a dokážou zklidnit podrážděný žaludek. Skvěle fungují jako prevence sklerózy i rakoviny a tělo dokážou zbavit škodlivých látek.
Plody můžete zpracovat stejně jako jakékoliv jiné ovoce
Plody jsou nejen velmi zdravé, ale také chutné. Konzumovat je můžete buď čerstvé, nebo je můžete zpracovat stejně jako jakékoliv jiné ovoce. Plody můžete kompotovat i zamrazit a jsou skvělou přísadou do koláčů.
Nemá rád suchá stanoviště
Zimolez není náročný na pěstování a na rozdíl od kanadských borůvek nevyžaduje kyselou půdu. Přizpůsobí se všem pěstebním podmínkám, snese i půdy chudé na živiny a díky svému kamčatského původu dokáže odolat i velmi silným mrazům.
Na zahradě bude nejlépe prospívat na slunném stanovišti, ve stále mírně vlhké půdě a v páru s jiným zimolezem. Pokud bude ve stínu a půda nebude neustále mírně vlhká, bude mnohem méně plodit.
Keř také není potřeba hnojit a nevyžaduje žádnou chemickou ochranu, jelikož netrpí na žádné houbové choroby a nechutná škůdcům.
Nejvhodnější dobou pro výsadbu je podzim nebo brzy zjara.
Jednou za čtyři roky mu dopřejte zmlazovací řez
Zimolez je dlouhověký keř, který během pár let vytvoří nejen mohutný kořenový systém, ale také velmi zhoustne, což paradoxně vede k menší úrodě. Každé čtyři roky mu proto dopřejte razantnější zmlazení. Ideálně na podzim po opadu listů.
Zdroje: