10. 9. 2020
Pro někoho je kopr oblíbené aromatická bylina, pro jiné je kopr zlo a nemilá vzpomínka na školní jídelnu, kde si mnozí z nás vytvořili averzi na koprovou omáčku. Takové zneuctění si však kopr potažmo koprovka nezaslouží! Kopr je nejen skvělé koření, ale i léčivka, která má pozitivní vliv na náš organismus.
Školní jídelna mnohá lidem znechutila i červenou řepu: Červený zázrak: Dejte šanci červené řepě. Zpomaluje stárnutí a chrání žaludek
Mnoho jídel by se bez kopru neobešlo!
Kopr vonný je jednoletá bylina, která má specifickou chuť a ještě specifičtější vůni. Je nenáročný na pěstování a dá se z něj vykouzlit nespočet chutných jídel! Nejen (ne)chutná koprová omáčka, která je mimo jiné ryze českým jídlem, které v žádné jiné světové kuchyni nenajdete. Avšak kopr jako takový najdete v mnoha různých kuchyních!
V Řecku je nedílnou součástí mnoha salátů včetně populárního salátu tzatziki, ve Vietnamu patří mezi oblíbená koření, kterým dochucují ryby i maso, a ve Skandinávii na něj často narazíte v kombinaci s lososem nebo jinými mořskými plody. Zkrátka využití kopru je velmi rozmanité.
Léčivé účinky kopru jsou známy už přes 5000 let
Spousta z nás zná kopr především jako koření, které dodá pokrmu specifické aroma a nasládlou chuť. Málokdo už však ví, že kopr má i léčivé účinky.
Hlavním přínosem kopru je pozitivní vliv na trávení. Pomůže při špatném trávení i při bolestech břicha, zmírní plynatost, chrání před průjmovými onemocněními a působí proti nechutenství.
Pravidelná užívání kopru má pozitivní vliv na ledviny i vysoký krevní tlak, který pomůže snížit. Čaj ze zralých koprových semen zmírní záchvaty kašle. U kojících matek podpoří kojení a léčivé látky kopru, které přejdou do mateřského mléka, zbaví vaše drobečky nepříjemné kojenecké koliky. Žvýkání koprových semen osvěží váš dech a zažene škytavku.
Odvar ze semen je také skvělou minerální vzpruhou pro vaše nehty a vlasy, které posílí.
Pěstování kopru je nenáročné
Kopr můžete pěstovat na zahradě i na balkoně v truhlíku. Dařit se mu bude v dobře propustné půdě, na závětrném a slunném místě s dostatečnou zálivkou. Špatné pěstební podmínky dá najevo žloutnutím.
Tip: Kopr doporučujeme vysévat po celé léto, abyste měli čerstvou koprovou nať neustále po ruce.
Sezóna kopru se blíží ke konci. Zamrazte ho!
Kopr vonný je možné uchovat hned několika způsoby. Avšak pouze zamrazení nebo zakonzervování jsou jediné způsoby, jak uchovat jeho chuť i aroma. Sušením hnědne, hořkne a ztrácí své aroma.
Kopr můžete naložit do sladkokyselého nálevu, do převařeného octa i do soli, která kopr zakonzervuje na několik měsíců. Omytý a nakrájený kopr stačí vložit do sklenice, zasypat klasickou kuchyňskou solí a skladovat v chladničce.