15. 4. 2019
Nemáte rádi chemická barviva, a přesto toužíte mít krásně barevná velikonoční vajíčka? Máme pro vás řešení. Zapomeňte na nezdravá chemická barviva a obarvěte je surovinami, které máte doma. Krásných přírodních barev docílíte bylinkami, kořením i zeleninou.
Základem úspěchu je čisté a odmaštěné vejce
Vajíčka před barvením důkladně umyjte a odmastěte. Mastná místa by se neobarvila a vajíčko by bylo flekaté. K odmaštění můžete použít vodu se saponátem nebo ředěný ocet, který mimo jiné odstraní i razítko s kódem. S vajíčky pracujte v rukavicích. Důvodem fleků může být i lidský tuk.
Rozhodnete-li se obarvit vajíčko během jeho vaření natvrdo, nezapomeňte přidat sůl, aby vám nepraskla skořápka. Zdroj: www.bigstockphoto.com
TIP: Pamatujte na to, že výsledná intenzita barvy je závislá na způsobu barvení, množství barvící suroviny i na délce působení.
Barvit můžete za studena i za tepla
Velikonoční vajíčka můžete obarvit dvěma způsoby. Předem uvařené a vychladlé vajíčko můžete vložit do studeného barvicího roztoku nebo vajíčko můžete uvařit spolu s barvicí surovinou. Krásně syté barvy dosáhnete, když vajíčko v barvícím roztoku necháte přes noc. Vajíčko pravidelně otáčejte a do barvicího roztoku nezapomeňte přidat alespoň 2 lžíce octa, které výslednou barvu zafixují.
Klasika, která nikdy neomrzí
Nejznámější technikou je barvení vajíček cibulovými slupkami, které dokážou vajíčko obarvit na hnědo nebo do červena. Vytvořit si můžete klasické jednobarevné vajíčko i vajíčko s přírodními obtisky nebo vajíčko mramorované. Stačit vám budou lístečky jarních květin nebo natrhané cibulové slupky, které spolu s vajíčkem vložíte do silonky.
Tmavě zelené barvy docílíte kopřivami, jarní trávou nebo kostkou mraženého špenátu. Jemnou zelenou barvu získáte, když vajíčko povaříte v nálevu z kmínu nebo z lipového květu.
V případě barvení cibulovými slupkami použijte hnědá vajíčka. V ostatních případech použijte vajíčko bílé barvy, na kterém přírodní barva lépe vynikne.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Různé odstíny červené vykouzlíte, když vajíčko povaříte v červeném víně nebo jej necháte přes noc v borůvkově šťávě nebo šťávě z červené řepy. Šťávu ani víno neřeďte!
Pokud chcete, aby vaše velikonoční vajíčka byla žlutá, sáhněte po kari, kurkumě či šafránu. Pro větší sytost barvy můžete vajíčka v této barvě nechat i přes noc.
Tyrkysové barvu s jemným mramorováním zase vykouzlíte, když vajíčko ponoříte do směsi vody a jemně nakrouhaného červeného zelí.
Vajíčko nechte oschnout na bavlněné utěrce
Vajíčko po vyndání z barvicího roztoku koulejte, dokud nebude úplně suché, a pamatujte na to, že vajíčka odlišných barev by se neměla dotýkat. Jen tak vaše velikonoční nadílka nebude flekatá.
Na závěr obarvená vajíčka potřete slaninou, papírem od másla nebo sádlem. Díky tomu se budou krásně lesknout.