Jste zde

Květy pažitky: Nezbavujte se jich. Jsou skvělé do oleje i naložené do octa

pažitka v květináči Zdroj: Shutterstock
Nevyhazujte květy pažitky! Jsou ohromně zdravé a své využití najdou nejen v kuchyni, ale také na vaší zahradě.

1. 6. 2024

Pažitka neboli šnytlík je velmi oblíbená bylina s jemně pikantní chutí, jejíž listy můžete přidat do nejrůznějších salátů, dresingů, hotových jídel i polévek. Málokdo už ale ví, že velmi chutné a zdravé jsou také její fialovorůžové květy, které rozkvétají počátkem léta. Tak jim s námi pojďte přijít na chuť! 

shutterstock_1741757081.jpg

fialové květy pažitky
Zdroj: 
Shutterstock
Květy pažitky vykvétají počátkem léta a samotné bylince neubírají nijak na její síle. 

Nejen chutné, ale také zdravé

Květy, které mají podobu fialových paliček, mají jemně pikantní chuť jako samotná pažitka a obsahují spoustu cenných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Posilují obranyschopnost, podporují trávení a mají pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém.  

shutterstock_1483554689.jpg

detail květu pažitky
Zdroj: 
Shutterstock
Květy jsou bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B i na sodík, vápník, draslík a železo. 

Nejzdravější jsou v syrovém stavu

Květa mají v kuchyni v podstatě stejné použití jako listy. Přidat je můžete do salátu, polévky i do pomazánky a skvěle se hodí na dekorování slaných pokrmů i k přípravě pažitkového másla, pesta nebo delikátního oleje, který si snadno uděláte sami doma. 

Květy opláchněte a konzumujte je v syrovém stavu. Pokud je tepelně upravíte, ztratí svou barvu i spoustu cenných látek. 

Pažitkový olej dodá šmrnc mnoha pokrmům

Příprava domácího pažitkového oleje je velmi snadná a rychlá. Použít ho můžete k ochucení zeleninového salátu, opečeného toastu i masa či zeleniny z grilu a výborně se hodí k přípravě nejrůznějších dresinků nebo zálivek.  A jak na něj? 

shutterstock_145630282.jpg

pažitka na prkýnku
Zdroj: 
Shutterstock
Květy pažitky jsou nejen chutné, ale také na pohled krásné, a proto se skvěle hodí k dekoraci nejrůznějších slaných pokrmů. 

Květy pažitky opláchněte, abyste je zbavili broučků a jiných nečistot, a promněte je mezi prsty, aby se uvolnily vonné látky. Vložte je do uzavíratelné láhve, zalijte je kvalitním olejem a několik dní je nechte louhovat. 

Tip: Místo oleje použijte bílý vinný ocet a vytvořte si tak pažitkový ocet, který se skvěle hodí k okyselení zeleninových salátů. 

Prostředek proti padlí

Květy a listy můžete použít i k přípravě postřiku, který vás zbaví houbové choroby zvané padlí. Pažitku stačí pouze povařit v malém množství vody a nechat louhovat do vychladnutí. Používejte 1x týdně. 

Zdroje:

  • https://www.marianne.cz/venkov-styl/dobry-napad/pazitku-zna-kazdy-ale-jeji-kvety-pouziva-malokdo-zmente-nebudete-litovat
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kvety-pazitky-pomazanka-30000607.html
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/co-udelat-s-kvety-pazitky/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-nalozit-pazitkove-kvety-rady-a-tipy/
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-vyuzit-kvety-pazitky-30000923.html
  • https://www.jimejinak.cz/kvety-pazitky-v-kuchyni/