Jste zde

Mikulášská nadílka za pár kaček: Tady jsou tipy na chutné a zároveň levné dobroty!

dívka s mikulášem Zdroj: Shutterstock
Co si budeme nalhávat. Doba není jednoduchá a neustále se zvyšující ceny potravin, pohonných hmot i energií nutí sahat řadu z nás ještě hlouběji do kapsy. Blížící se advent navíc vytáhne z peněženky další tisícovky navíc.

24. 11. 2023

A musí tomu být opravdu tak? Třeba u příležitosti mikulášské nadílky můžete naprostou většinu dobrot připravit doma a za pár kaček! Přibalíte dětem do balíčků vlastnoručně připravené slaďoučké křížaly nebo citronové oříšky, po kterých se utlučou?

Citronové oříšky

Příprava tohohle receptu vám nezabere mnoho času. Netradiční oříšky ochucené citronovou kůrou navíc naplní celý příbytek neuvěřitelnou vůní, která vám zkrátí čekání na Ježíška.

Co budete potřebovat?

shutterstock_1894428874.jpg

nadílka pod polštářem
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud nechcete dítko vystavit strachu a stresu z návštěvy čertů, ukryjte mu nadílku pod polštář.

Jak na to?

Troubu si předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou stačí předehřát na 180 °C). Do misky nasypejte na jemném struhadle nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu, sůl, cukr a tymián. Vše důkladně promíchejte. 

Plech si vyložte pečicím papírem a vysypte na něj všechny oříšky. Ty následně zasypte směsí koření a cukru. Důkladně promíchejte a všechno rovnoměrně pokropte olivovým olejem. 

Oříšky pražte v troubě deset minut, nechte vychladnout a rozdělte do malých (ideálně látkových) pytlíčků, které přihoďte do mikulášských balíčků. 

Náš tip: Do balíčku můžete přihodit i pár celých ořechů, které obalíte v alobalu

Přečtěte si také: Advent je tady: Jak na adventní věnec snadno, rychle a levně

Domácí křížaly

Neexistuje snad nikdo, kdo by nemiloval domácí jablkové křížaly. Voňavé ovoce je nejen zdravou pochoutkou, ale taky cenově dostupnou alternativou klasických sladkostí. Z hotových křížal navíc můžete tvořit nejrůznější dekorace a věnce.

Co budete potřebovat?

•    Jablka
•    Skořici

Jak na to? 

Jablka očistěte a před sušením je propláchněte ve vodě, do které přidáte kyselinu citronovou. To pro to, aby vám ani po vysušení nezhnědla a zůstala krásně světlá a křupavá. Jablka osušte a nakrájejte na 2 až 3 milimetry tenké plátky

Jednotlivé plátky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem a posypte je skořicí. Jablka sušte v elektrické troubě rozehřáté na 50 až 60 °C s pootevřenými dvířky. A jak poznáte, že jsou jablka hotová? Křížaly jsou usušené, když plátky jablek pěkně křupou.

shutterstock_1922947187.jpg

mikulášská nadílka v botě
Zdroj: 
Shutterstock
Mikulášská nadílka nemusí být jen o čokoládě. Dopřejte dítěti i ovoce.

Domácí Raffaelo kuličky

Kdo by nemiloval kokosové kuličky plněné lahodnou mandlí? Protože ale tahle cukrovinka nepatří mezi nejlevnější, vzniklo nespočet více, či méně povedených alternativ, jak si ji připravit v domácích podmínkách a za pár korun. Tenhle recept patří podle nás k těm nejjednodušším a nejpovedenějším.

Co budete potřebovat?

  • 1 Salko (kondenzované mléko)
  • Balíček strouhaného kokosu
  • Balíček celých neloupaných mandlí

Jak na to? 

Připravte si „těsto“, které vytvoříte smícháním Salka a strouhaného kokosu. Trochu kokosu si nechte stranou. Budete v něm kuličky na závěr obalovat. Směs by měla být tužší a rozhodně ne tekutá. Na hodinku nebo dvě si ji po vymíchání uložte do ledničky. Bude se vám s ní lépe pracovat.

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile začne voda vařit, nasypejte do ní celé mandle. Povařte asi tři minuty a stáhněte. Nechte vychladnout a jednoduše pak mandle vyloupejte. Vyndejte těsto z ledničky a v rukou tvarujte cca 2 až 3centimetrové kuličky. Do jejich středu vmáčkněte celou mandli a obalte ve zbylém kokosu. 

Domácí Bounty tyčinky

Další dobrota, kterou děti zbožňují, nemusí zruinovat domácí rozpočet. Navíc pro ni dokonce ani nemusíte do obchodu a snadno si ji připravíte doma. V receptu nenajdete cukr ani mléko, takže je ideální variantou pro děti i ty, kterým laktóza nedělá příliš dobře

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky kokosu
  • 1 hrnek kešu oříšků
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • rýžový sirup
  • kvalitní hořkou čokoládu bez cukru

Jak na to? 

Jako první začněte s přípravou kešu oříšků, které si namočíte přes noc do vody. V den přípravy tyčinek si přichystejte kokosové máslo. To připravíte ze dvou hrnků kokosu, které budete mixovat tak dlouho, dokud se z nich nevytvoří jemná hmota. 

Náš tip: Během přípravy kokosového másla bude potřeba mixér vypnout a pomocí lžíce seškrábnout ze stěn nádoby nerozmixovaný kokos.

Jakmile bude máslo hotové, přidejte k němu namočené kešu oříšky a rýžový sirup. Vše znovu a důkladně rozmixujte. Pokud by byla směs příliš hustá, přidejte k ní trochu mandlového nebo jiného rostlinného mléka. 

Rozmixovanou směs zahustěte kokosovou moukou a tvarujte tyčinky, které necháte odležet v lednici. V hrnci si rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu, ve které budete tyčinky obalovat. Hotové tyčinky nechte ztuhnout do druhého dne. 

Kornoutky se sušeným ovocem

Do balíčků můžete kromě sušených oříšků přidat i pár kornoutků se sušeným ovocem. Tady se vám bude hodit sušička nebo opět využijte troubu. Sušit můžete nejen jablka, ale taky hrušky, plátky citrusů (bez kůry) nebo další pochutiny. Sušené ovoce můžete namáčet v čokoládové, jogurtové, skořicové nebo karamelové polevě.

Mohlo by vás zajímat: Mandarinky od Mikuláše: Vitamínová bomba, na které by neměla plandat slupka

Adventní kalendář z perníčků

Ani perníčky nesmí v mikulášské nadílce chybět. A ruku na srdce – nejlepší jsou stejně ty doma a s láskou upečené. Pokud je navíc originálně ozdobíte čísly a úhledně uložíte do pěkné krabičky, snadno tuhle dobrotu proměníte v jednoduchý adventní kalendář

Co budete potřebovat?

  • 150 g moučkového cukru,
  • 400 g hladké mouky,
  • 100 g másla,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce medu,
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 1 lžičku sody

Jak na to? 

Jako první si utřete cukr s vejci a změklým máslem. Do směsi přidejte med a perníkové koření. Nakonec vmíchejte mouku se sodou a vypracujte z hmoty hladké těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v lednici. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 10 minut.

Přečtěte si také: Vizovické pečivo: Jak na výrobu tradičních vánočních dekorací?

Domácí želé bonbony

Kupované želé bonbony jsou plné zbytečného cukru. Navíc opět nepatří mezi nejlevnější. Co takhle pro děti připravit jejich zdravější domácí variantu? A to navíc bez cukru a ze tří surovin!

Co budete potřebovat?

  • ½ hrnku ovocné šťávy (vymačkané nebo z kompotu),
  • 4 lžíce želatiny v prášku,
  • 3 lžíce medu

Jak na to? 

Ovocnou šťávu vlijte do kastrolu. Přisypte k ní želatinu a nechte šťávu, ať ji nacucá. Potom směs ohřejte, ale nenechte dojít až k varu. Až se želatina rozpustí, oslaďte ji medem.

Náš tip: Podle toho, jaké barvy chcete u bonbonků dosáhnout, vybírejte konkrétní šťávu. Do červena budou zbarvené bonbóny z řepy, mrkve nebo jahody, zelené barvy docílíte díky šťávám z kiwi, zeleného jablka, okurky nebo hroznového vína. Žlutou barvu získáte díky šťávě z hrušky. Fialovou pak z ostružinové nebo borůvkové šťávy. 

Mírně ztuhlou směs poté nalijte do malých formiček a nechte několik hodin tuhnout. Pak už jen vyloupejte jednotlivé tvary, případně želé nakrájejte na menší kostky a zabalte třeba do celofánu nebo průhledného sáčku. 

Použité zdroje:

  • https://blog.mall.cz/rodina/6-tipu-na-netradicni-mikulasskou-nadilku-ze-ktere-budou-deti-nadsene-563.html
  • https://www.jimejinak.cz/mikulas-za-dvermi-co-zdraveho-dat-detem-k-mikulasi-50-tipu/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/mikulas-nadeluje-5-tipu-na-slane-dobroty-kterymi-potesite-male-i-velke
  • https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/5-tipu-na-originalni-i-zdravou-mikulasskou-nadilku