27. 3. 2022
Mungo fazolky jsou semena jednoleté rostlinky vigny zlaté, která pochází z Indie, V současné době se ale pěstuje především v Asii. Tmavozelené malé fazolky připomínají svou chutí náš sladký hrášek. Jejich využití je obrovské a konzumují se jak vařené, tak naklíčené. A právě klíčením vznikají tzv. mungo klíčky, které obsahují řadu cenných vitamínů a minerálních látek.
Proč si pochutnat na mungo klíčcích?
Klíčky mungo fazolek jsou bohaté na bílkoviny, enzymy i minerální látky, mezi které patří například vápník, draslík, hořčík či železo nebo vláknina. V téhle zelené superpotravině nechybí ani vitamíny skupiny B, které přispívají k naší psychické odolnosti a silné imunitě. Klíčky jsou též bohatou zásobárnou blahodárného „céčka“, které chrání buňky před volnými radikály.
Pravidelná konzumace mungo výhonků:
- Snižuje riziko rozvoje aterosklerózy
- Minimalizuje pravděpodobnost mrtvice a srdečního záchvatu
- Je skvělým způsobem, jak udržovat zdraví našich kostí
- Může pomoci zabránit makulární degeneraci, která je zejména u seniorů nejčastější příčinou ztráty zraku
- Pomáhá snižovat krevní tlak, krevní cukr a zlý“ LDL cholesterol
- Upravuje trávení
- Přispívá k látkové výměně a udržení ideální hmotnosti
Jak na mungo klíčky?
Klíčky fazolek mungo můžete koupit už hotové ve specializovaných prodejnách, čas od času na ně ale narazíte i v běžných obchodních řetězcích. Pokud si chcete mungo klíčky sami vypěstovat, postup bude stejný, jako u kterékoli jiné luštěniny.
Postup naklíčení mungo fazolek:
- Připravte si menší misku, kterou naplníte zhruba do jedné čtvrtiny mungo fazolkami.
- Misku dolijte do ¾ vodou a fazolky nechte namočené přes noc (cca 9 až 12 hodin).
- Přebytečnou vodu vylijte a fazolky vysypejte do síta.
- Propláchněte je pod tekoucí vodou a nechte okapat.
- Proces opakujte každých 6 až 8 hodin do chvíle, dokud se na nich neobjeví maličké klíčky (cca po dvou dnech).
- Naklíčené mungo fazolky můžete skladovat v uzavíratelné nádobce zhruba po dobu jednoho týdne.
Nenechávejte fazolky překlíčit
Pamatujte, že nejlepší a nejvýživnější jsou klíčky, které mají zhruba 1 až 2 centimetry. Pokud kupujete klíčky v obchodě, pečlivě zkontrolujte datum jejich spotřeby a to, zda se na vaničce nebo samotných klíčcích neobjevují stopy plísně.
V případě, že plíseň objevíte, balení v žádném případě nekupujte. A to ani, kdyby vás prodejce lákal ke koupi výraznou slevou!
Pozor na kupované mungo klíčky
Protože klíčky rostou v teplých a vlhkých podmínkách, pojí se s nimi vysoké riziko bakteriální kontaminace, což může způsobit nepříjemné střevní problémy. Pokud jste si tedy donesli klíčky z obchodu, důkladně je omyjte, propláchněte a v ideálním případě taky tepelně upravte.
Při vaření klíčků sice usmrtíte nejen bakterie, ale i některé živiny, stále je to však bezpečnější než riskovat otravu potravinami.
Poznámka na závěr: Klíčky (nejen ty mungo) by neměly konzumovat těhotné a kojící ženy. To kvůli případné bakteriální nákaze, která by mohla plod nebo dítě ohrozit.
Použité zdroje:
- https://www.rehabilitace.info/zdravotni/klicky-vyhonky-mungo-a-jejich-ucinky-na-zdravi/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/14482-mungo-klicky-jedna-z-nejzdravejsich-potravin-ktera-vas-muze-i-zabit
- https://www.vegmania.cz/clanky/fazole-mungo/
- http://www.vietfoodfriends.cz/homepage/detail/jak-si-nechat-jednoduse-naklicit-mungo-fazole-32