12. 8. 2022
Lilek quitský, jinak také narančila, je vytrvalá keřovitá rostlina z čeledi lilkovitých, která pochází ze severozápadu Jižní Ameriky, kde dorůstá až 2,5 metru. V našich podmínkách však dorůstá maximálně do výšky 1 metru a lze ji pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu ve větší přenosné nádobě, aby bylo možné ji letnit.
Rostlina je velmi dekorativní. Na první pohled vás jistě upoutá mohutnými listy, kterou jsou lehce nafialovělé, a květy, které na rostlině vyrůstají ve skupině. Rostlina je navíc hustě otrněná a u mohutnějších exemplářů mohou mít trny dlouhé téměř 3 cm.
Plody dozrávají během zimních měsíců
Plodem narančily jsou sytě oranžové bobule porostlé jemnými chloupky, které je nutné před konzumací setřít pomocí vlhkého hadříku. Dužina je zelená, silně aromatická a velmi šťavnatá. V chuti připomíná někomu kiwi, jinému zase směs malin, jahod a ananasu. Plody je však třeba nechat dostatečně dozrát. Nezralé plody nejsou poživatelné.
Plody obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších cenných látek, které mají pozitivní vliv na obranyschopnost. Pomohou s detoxikací organismu, zlepší trávení a dokonce zvyšují elasticitu a pevnost pokožky. Navíc obsahují spoustu vody a málo kalorií i tuků, takže se skvěle hodí při hubnutí.
Nejchutnější a nejzdravější jsou samozřejmě čerstvé plody, které můžete přidat do jogurtu nebo ovocného salátu, výborně se ale hodí i do koláčů a k přípravě marmelády, džemu, zmrzliny nebo kompotu. Využít je však můžete i k přípravě alkoholických a nealkoholických ovocných nápojů.
Narančily můžete mít z vlastní úrody
Na narančily v českém obchodě narazíte jen zřídka. Velmi jednoduše si je však můžete vypěstovat doma!
Semena, která obvykle seženete spíše v internetovém obchodě, se vysévají do dobře propustné půdy s dostatkem živin, které je navíc nutné pravidelně doplňovat. Substrát je důležité udržovat stále mírně vlhký, nikoliv však přemokřený, a rostlinu je vhodné umístit na světlé místo.
Ideálně do skleníku nebo do zimní zahrady. Zcela bez problémů ji však můžete pěstovat i doma ve větší nádobě při běžné pokojové teplotě. Od jara do podzimu, kdy už nehrozí, že by teploty klesly pod 5 stupňů Celsia, je ale důležité rostlinu letnit.
Na zimu je třeba rostlinu přenést do chladnější místnosti a snížit zálivku. V únoru pak nezapomeňte provést hluboký řez, aby si rostlina zachovala svůj keřovitý tvar.
Tip: Abyste se dočkali v bytových podmínkách bohaté úrody, je třeba rostlině trochu pomoci s opylením. A to tak, že z květu vytrhnete prašník a pylem posypete bliznu.
Zdroje:
- https://chovatelka.cz/clanek/pestujeme-narancilu-neboli-chlupaty-pomeranc
- https://www.ceskestavby.cz/clanky/chlupaty-pomeranc-cili-lilek-quitsky-nema-s-citrusy-nic-spolecneho-30740.html
- https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/29493/Lilek-quitsky-je-skvely-do-kolacu-i-zmrzliny
- https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-15678-narancila-asolanum-quitoensea
- https://www.citrus-shop.cz/blog-souteze/narancila-chlupaty-pomeranc
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/narancila-chlupaty-pomeranc-vytecne-plody-uzraji-v-byte-i-na-balkone.html