17. 7. 2023
Arganový olej (2 700 Kč za litr)
Arganovému oleji se ne nadarmo přezdívá „poklad Berberů“. Získává se z plodů argánie trnité (Argania spinosa) – stromu, který už 80 milionů let roste na okraji pouště v Maroku. Není se proto čemu divit, že litr tohohle tekutého zlata stojí zhruba 2 700 korun! Abyste si vůbec mohli litr oleje koupit, je potřeba sesbírat plody z pěti stromů argánie, které poté ručně lisují místní ženy.
Melouny Yubari (500 000 Kč za kus)
Asi byste nečekali, že se v žebříčku nejdražších potravin objeví melouny. Ty, které se ovšem pěstují na japonském ostrově Hokkaidó a vznikly kombinací dvou různých druhů, jsou dokonce žádanou položkou v japonských aukcích.
Podle dostupných informací by se mělo jednat jak o nejšťavnatější, tak o nejsladší meloun na světě. Jeho chuť je nejčastěji popisována jako kombinace sladkého, kořeněného a šťavnatého melounu a v puse se neustále mění.
Šafrán (270 000 Kč za 1 kilogram)
Za necelého půl kilogramu šafránu zaplatíte více než 30 000 Kč. Šafrán se totiž získává z květu krokusu (Crocus sativus), jehož pěstování je extrémně náročné. Na získání necelého půl kilogramu šafránu je třeba ručně sklidit asi 75 tisíc květů. Z těchto květů se následně ručně otrhají jemné červené čnělky a sklizeň necelého půl kilogramu šafránu zabere neuvěřitelných 470 hodin práce!
Bílý lanýž (130 000 korun za 1 kilogram)
Jde o velmi vzácný druh houby, která tvarem připomíná spíše brambor a její vůně není pro mnohé lidi právě příjemná. Přesto je chuťově velmi zajímavá a mezi gurmány extrémně ceněná. Bílé lanýže rostou pod zemí v regionu Piemont v severní Itálii. Najít je dokážou jen speciálně vycvičení psi nebo prasata, takže i z tohoto důvodu je jejich cena vskutku závratná.
Mohlo by vás zajímat: Vůbec nejdražší bílý lanýž pochází z Alby. Za 1,5 kg lanýže nalezeného v roce 2007 neváhal jeho budoucí majitel zaplatit v akci neuvěřitelných 3,8 milionu Kč!
Íránský kaviár Almas (750 000 Kč za 1 kilogram)
Kaviár byl od pradávna považován za výlučně snobskou záležitost. Dnes už se stále častěji dostává i na sváteční tabule mnohých z nás. Na tom iránském byste si ale pravděpodobně (vzhledem k jeho ceně) asi nepochutnali.
Za kilogram kaviáru, který se získává ze 100 let starých jeseterů beluga, zaplatíte v přepočtu tři čtvrtě milionu! Tento kaviár se už nijak nedochucuje a jí se lžící zhotovenou z kosti. Kov by ho totiž údajně znehodnotil.
Šunka Iberico Bellota (cca 290 000 Kč za kýtu)
Není šunka jako šunka. A o té španělské to platí obzvlášť. Pochutnat si na luxusním jamónu z iberských černých prasat je zážitek po všech stránkách. Pokud si ale chcete dopřát opravdový luxus, zaměřte svoji pozornost na šunku Iberico Bellota, která pochází ze zadní nohy černých prasat, která se chovají po dobu dvou až tří let (šunka se poté nechává dozrávat dalších pět let). Cena za kýtu startuje na necelých 300 000 Kč! Cena vskutku „lidová“, viďte?
Filety z lososa (16 000 Kč za 1 kilogram)
Nejdražší a údajně také nejlepší losos na světě pochází ze švýcarské firmy. Kilogram téhle pochutiny stojí okolo 16 000 Kč! Lososi jsou pro tuhle pochoutku chováni v norských fjordech po dobu čtyř let. Poté se přesunou do Švýcarska, kde probíhá tzv. „zušlechťování masa“. Zástupce firmy, která tyhle luxusní filety vyrábí, tvrdí, že jsou jediní na světě, kteří tuhle metodu používají. Aby vznikl kilogram filet, proces výroby zabere okolo tří až čtyř dnů!
Použité zdroje:
- https://www.jimeto.cz/5-nejdrazsi-jidel-sveta/
- https://magazin.recepty.cz/clanky/nejdrazsi-jidla-sveta-1551.html
- https://refresher.cz/133671-Je-libo-sunku-v-hodnote-rocniho-platu-nebo-kosik-hub-za-miliony-Toto-je-12-nejdrazsich-potravin-světa
- https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/hitparada-nejdrazsich-potravin-světa
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nejdrazsi-potraviny-30001122.html