19. 12. 2020
Smažený kapr s bramborovým salátem
Na tuhle klasiku asi řada z nás nedá dopustit. Nesmrtelná kombinace v podobě smažených podkov a bramborového salátu zachutná i tomu největšímu skeptikovi. A jak si takového obalovaného kapra připravit?
Budete potřebovat:
- filety nebo podkovy z kapra
- citronovou šťávu
- mléko
- hladkou mouku na obalení
- vejce
- strouhanku
- rostlinný olej
- sádlo
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Kapra rozporcujeme a na 24 hodin ho naložíme do mléka s citronovou šťávou. V den přípravy necháme okapat, případně osušíme papírovou utěrkou. Důkladně posolíme a opepříme.
Kapra následně obalujeme v klasickém trojobalu – v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance. Rybu po obalení hned smažte, nikdy nedávejte do lednice. Strouhanka by navlhla a z kapřího masa začala opadávat.
V hluboké pánvi rozpalte rostlinný olej s trochou sádla. Olej pravidelně ceďte vždy, když se v něm objeví kousky strouhanky. Podávejte s měsíčky citronu a bramborovým salátem.
Náš tip: Někteří mistři smažení přidávají do oleje kousek mrkve nebo cibule, aby předešli připálení kůrčičky.
Kapr namodro
Staročeská specialita má v našich končinách obrovskou historii. Chutná navíc výtečně a je mnohem zdravější než obalovaná verze kapra.
Budete potřebovat:
- menšího neočištěného kapra s neporušenou kůží
- 2 l vody
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 malý celer
- 1 malý pórek
- kousek celerové natě nebo zelenou petrželku
- 100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
- bobkový list
- 10 kuliček pepře
- sůl
- citronovou šťávu
Postup přípravy:
Připravte si větší hrnec, ve kterém přivedete k varu dva litry vody. Jakmile začne voda vařit, vložte do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Vše osolte, přidejte trochu vína nebo octa a na mírném ohni dvacet minut vařte.
Mezitím si připravte kapra, kterého důkladně operte a jeho vnitřek osolte. Pro lepší chuť ho z vnitřní strany můžete zakápnout taky citronovou šťávou. Po dvaceti minutách ho ponořte do zeleninového vývaru a nechte ho dalších dvacet minut mírně probublávat (vývar nesmí vařit!).
Kapra můžete podávat na nahřáté míse společně s vařenými brambory a změklým máslem. Skvělou přílohou je i omáčka z majonézy a křenu.
Když nehoda není náhoda: Jak na kapří kosti v krku: Zkuste chleba, kysané zelí nebo marshmallow
Kapr načerno
Tenhle recept patří mezi ty vůbec nejstarší, které se v našich končinách dochovaly. Na rozdíl od výše uvedené variace je ale potřeba téhle přípravě věnovat trochu více času a nakoupit větší množství surovin. Odměnou vám bude dokonalý výsledek!
Budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- nastrouhanou kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel)
- 1 nadrobno nakrájenou cibuli
- směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
- 2 kolečka citronu i s kůrou
- 25 ml octa
- 750 ml rybího vývaru nebo vody
- 6 osolených porcí kapra
- 4 lžíce povidel
- 100 g sušených švestek, pokrájených
- 50 g loupaných a nasekaných mandlí,
- 20 g rozinek
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce strouhaného perníku
Postup přípravy:
Nachystejte si větší hrnec, ve kterém rozehřejete máslo. Dávejte pozor, ať ho nespálíte, mělo by nepříjemnou pachuť. Na zahřátém másle osmahněte kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypejte cukr a nechte ho zkaramelizovat.
Teď je čas na všechno koření a citron. Směs asi minutu míchejte a pak přilijte ocet. Jakmile se odpaří, přidejte vývar nebo vodu a dalších pět minut vařte. Po uplynulé době přidejte porce kapra a asi 15 minut ho za občasného míchání duste. Poté rybu vyjměte na talíř a přidejte do základu omáčky povidla.
Vedle si připravte další rendlík, do kterého nasypete sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy. Vše zalijte vodou a vařte asi pět minut. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu servírujte třeba houskový knedlík.
Kapr pečený v pivu
Tuhle variantu určitě ocení všichni milovníci zlatavého moku. Příprava kapra pečeného v pivu je nesmírně jednoduchá a zabere vám asi hodinku čistého času.
Budete potřebovat:
- Naporcovaného menšího kapra
- 200 g másla
- 500 ml piva 12°
- hladkou mouku
- 3 stroužky česneku
- sladkou mletou papriku
- sůl
Postup přípravy:
Každou jednotlivou porci kapra potřete česnekem a posypejte solí. Mouku smíchejte s červenou paprikou a jednotlivé kousky ryby v ní obalujte. Připravte si menší pekáček, který vytřete máslem. Naskládejte do něj porce ryby kůží nahoru, poklaďte plátky másla a vše zalijte pivem. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, po chvíli teplotu snižte na 180 °C a kapra upečte doměkka. Podávat můžete s pečenými bramborami a čerstvým salátem.
Dietní kapr na zelenině
Tuhle úpravu ocení ti, kteří dbají na štíhlou linii. Zároveň nechtějí strávit přípravou rybí delikatesy celý den.
Budete potřebovat:
- porce očištěného kapra
- zeleninu (cibuli, papriku, rajčata)
- bylinky
- máslo
- sůl
Postup přípravy:
Připravte si pekáček, do kterého vložíte osolené porce kapra. Na ty poklaďte zeleninu nakrájenou na kolečka nebo kousky. Přidejte několik plátků másla, čerstvé bylinky a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů doměkka (asi 20 minut). Podávejte s vařenými bramborami nebo tmavým chlebem.