9. 3. 2020
To sice není tak rozšířené jako třeba mandlové, rýžové, kokosové nebo makové, ale přesto stojí za zkoušku, aspoň pro zajímavost a ozvláštnění jídelníčku. Co tohle nemléko trošku odlišuje od ostatních, to je vyšší cena základní ingredience, tedy para ořechů. Vězte ale, že vám toho na oplátku mnoho nabídnou!
Para ořechy dodávají zdravé tuky i minerály
Stejně jako jiné ořechy, i ty brazilské (para) jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků – tuk tvoří 70 % jejich hmotnosti. Patří k těm nejvydatnějším, proto se to s nimi z hlediska kalorií nesmí přehánět. Obvyklou porci tvoří 10 ořechů, přičemž se počítá s tím, že jeden váží 3 gramy. Podobně opatrně je třeba nakládat s mlékem, které z nich vznikne.
Stejně jako jiné ořechy, i ty brazilské (para) jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků – tuk tvoří 70 % jejich hmotnosti. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nejvýznamnější je v para oříškách obsah selenu – minerálu, který podporuje zdraví a elasticitu pokožky, správnou činnost štítné žlázy a jater a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Brazilské ořechy ale obsahují i další minerály – draslík, sodík, vápník nebo hořčík.
Pravidelná konzumace para ořechů se vyplácí i z těchto důvodů:
- kromě tuků obsahují proteiny, které podporují růst svalové hmoty (nebo aspoň nedovolí její ztrátu)
- najdeme v nich i sacharidy, které dodají energii, a vlákninu, která je potřebná ke správné látkové výměně
- upravují hladinu cholesterolu
- jsou dobrou prevencí osteoporózy, zácpy, nadýmání, křečím v břiše i rakoviny tlustého střeva
- podporují hojení ran a pomáhají v boji s akné
- pozitivně působí i na činnost mozku a pomáhají při depresích, podrážděnosti nebo nesoustředěnosti
Para ořechy jsou známé i jako brazilské ořechy.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jak si vyrobit mléko z para ořechů doma
K výrobě budete potřebovat jen dvě ingredience, a to 250 g (ideálně filtrované) vody a 40 g para ořechů.
Jak na to:
- Ořechy nechte 24 hodin namočené ve vodě (24 hodin je ideální doba, ale pokud spěcháte, může být i polovina).
- Ořechy i vodu dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jednotná směs.
- Tu pak přeceďte přes pláténko. Podle konzistence můžete přidat vodu.
- Můžete dodat sladidlo, skořici, extrakt z vanilky nebo jiné dobroty. A je hotovo!
Mléko skladujte při pokojové teplotě, vydrží vám asi 3 dny, proto je lepší nedělat ho ve velkém, pokud se k němu nesejde celá rodina. Pít ho můžete samotné nebo si z něj udělat lahodné smoothie s oblíbeným ovocem. Od věci není ani ovesná kaše nebo müsli s tímto nemlékem.