4. 12. 2021
Odkud k nám tyhle malé hnědé kuličky přišly a proč je dobré jimi ochucovat slané i sladké pokrmy? S čím vším může pravidelná konzumace nového koření pomoct a proč se během růstu neobejde bez pomoci ptáků? Odpovědi na tyhle a mnohé další otázky se dočtete níže.
Domovem nového koření je ráj
Nové koření pochází původem ze střední Ameriky a Karibiku, kde se mu nebývale daří. To na rozdíl od jihovýchodní Asie, kde se snaží pimentovník pěstovat. Protože rostlina nesnáší mrazy a v oblibě má teplé a slunné stanoviště s bohatou písčitou půdou, výnosy z komerčního pěstování jsou poměrně nízké.
Původním domovem pimentovníku jsou svahy vlhkých tropických lesů a savan, stejně jako tropické karibské oblasti. Jeho chuť, která v sobě kombinuje aroma hřebíčku, pepře, skořice a muškátového oříšku, poprvé zakusily domorodé kmeny. Prvním bílým mužem, jenž se s pimentovníkem setkal, byl až Kryštof Kolumbus, když se na své druhé cestě zastavil na Jamajce.
„Jamajský pepř“, jak novému koření Kolumbus přezdíval, přivezl do Evropy na počátku 16. století. Trvalo ovšem poměrně dlouho, než se používání pimentovníku po starém kontinentu rozšířilo. Protože šlo o koření z „Nového světa“, poměrně rychle se pro něj vžilo pojmenování „nové koření“. Až mnohem později (v roce 1947) se z něj stal pimentovník – Pimenta dioica.
Zajímavost: Věděli jste, že bobulky mohou vyklíčit až po tom, co projdou trávicím systémem ptáků?
Co obsahuje nové koření a jak pomáhá?
Nové koření obsahuje vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), vonné silice, eugenol, používaný zejména v kosmetickém průmyslu, kvercetin (flavonoid) a třísloviny.
Díky výše uvedenému se může tohle koření pochlubit výraznými antibakteriálními, antivirovými a antimykotickými účinky.
Mohlo by vás zajímat: Pěstování pimentovníku vyžaduje spoustu času a trpělivosti. Plně plodit totiž začíná až ve 20 letech, přičemž průměrný roční výnos je následně asi 50 kg bobulí na rostlinu.
Někteří mu dokonce přisuzují účinky analgetické, a proto ho v rozdrcené formě, zabalené do plátýnka, přikládají na bolestivé klouby nebo části těla zasažené artrózou. Kromě toho může pimentovník pomoci od menstruačních bolestí, trávicích obtíží, modřin a některé studie mu dokonce přisuzují protirakovinové účinky. Z bobulek se vyrábí přírodní pesticid a extrakt z listů se používá k prodlužování trvanlivosti rychle se kazících potravin.
Kde najde nové koření využití?
Bobulky pimentovníků se skvěle hodí jak do studené, tak teplé kuchyně. Přidávají se například do masa, klobás, omáček, marinád, kari a chilli směsí nebo sladkého pečiva, koláčů, pudinků, dortů a dokonce žvýkaček. Říz bobulky dodávají i mnoha alkoholickým nápojům (třeba tradičnímu jamajskému pimento dram).
Celé kuličky se skvěle hodí do rajské a svíčkové nebo k zavařeninám. Mleté kuličky jsou taky součástí oblíbeného perníkového koření a olej z bobulí pimentovníku je složkou parfémů, voňavek, mýdel, toaletních vod a další kosmetiky. Za zmínku stojí i dřevo pimentovníku využívané pro svou tvrdost, pružnost, krásnou červenohnědou barvu a kresbu zejména na hole a násady deštníků.
Použité zdroje:
- https://www.celostnimedicina.cz/pimentovnik-aneb-nove-koreni.htm
- https://www.rojikovokoreni.cz/nove-koreni-cele/p39
- https://living.iprima.cz/bydleni-kuchyne-nove-koreni-recepty-lek