8. 6. 2024
Psal se rok 1946 a v italském Piemontu působila jistá (tehdy ještě poměrně neznámá) společnost Ferrero. Ta se původně specializovala na výrobu cukrovinek z čokolády. Té bylo ale po druhé světové války značný nedostatek. Lidé přesto chtěli mlsat dál a čím dál tím víc.
V hlavách zástupců společnosti se proto zrodil plán. Co se stane, když část čokolády nahradíme lískovými ořechy, mandlemi a cukrem? Od nápadu to už nebylo daleko k výrobku, který dostal v roce 1946 jméno Giandujot.
Šlo vlastně o pastu vytvarovanou do tvaru bochníku, který se dal krájet a natírat na chléb. Svůj název si Giandujot tehdy vysloužil podle jisté karnevalové postavičky.
Připravte si: Domácí nutella: Poradíme, jak na výrobu skvělé oříškové pomazánky
Od pasty ke krému
V roce 1951 se zrodil inovovaný produkt s názvem SuperCrema. To proto, aby se dala směs oříšků a čokolády jednodušeji natírat na chleba. První Nutella, která spatřila světlo světa pod tímto oficiálním názvem, pak vyjela z výrobní linky v roce 1964. V té době byla receptura opět vylepšena a o rok později se lískooříškový krém začal konečně prodávat v ikonické sklenici s tradičním šroubovacím vrškem.
Lidé si Nutellu zamilovali. A to nejen v Itálii, ale také v sousední Francii, kam přicestovala v roce 1966. Odtud to pak byl už jenom krůček do světa. A to doslova. V roce 1978 Nutella dorazila do Austrálie a v Lithgowu poblíž Sydney byl otevřen první výrobní závod mimo Evropu. Dnes se již Nutella prodává ve více než 75 zemích světa a má dokonce svůj mezinárodní den, který se slaví 5. února.
Nutella v Guinessovce i v kavárně
Milovníci Nutelly pořádají nejrůznější akce a eventy, na kterých společně hodují a vyměňují si nejen vzorky z jednotlivých zemí, ale také dojmy. Například v roce 2005 se zúčastnilo 27 854 lidí v německém Gelserkirchenu dosud největší kontinentální snídaně s pomazánkou Nutella, která se dokonce zapsala do Guinessovy knihy rekordů! Sladká lískooříšková pomazánka má dokonce svou kavárnu. Ta se otevřela 31. května v Chicagu.
Mohlo by vás zajímat: Vajíčko s překvapením slaví padesátku! Hračky z něj se prodávají za desítky tisíc. A někde ho zakázali
Je to z více než poloviny cukr!
Dnešní složení Nutelly tvoří z více než poloviny (56,3 %) cukr, tuk (včetně toho palmového) lískové ořechy, kakao a sušené odstředěné mléko. Její složení se může lišit napříč jednotlivými kontinenty, ale i zeměmi, kde se Nutella prodává. Jistě se shodneme na tom, že nejde o příliš zdravou pochoutku. Pokud si ji ale dáte jen čas od času, žádnými zbytečnými výčitkami se nemusíte trýznit.
Použité zdroje:
- https://www.nutella.com/cz/cs/zblizka-nutella/nase-historie
- https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/nutella-ma-po-letech-nove-slozeni-je-svetlejsi-obsahuje-vice/r~e7e9c66cc2d111e7a49e0025900fea04/
- https://www.idnes.cz/finance/prace-a-podnikani/pribeh-rodiny-ferrero-nutella-slavi-padesat-let.A141023_153825_podnikani_sov