11. 10. 2022
Okrasná kapusta je zajímavá dekorativní rostlina, která se stále častěji stává součástí podzimních aranžmá. Patří mezi košťálovou zeleninu a je blízká příbuzná tradiční kapustě, od které se však odlišuje otevřenou růžicí listů a výrazně barevným středem, který se začíná vybarvovat s příchodem chladných nocí.
Barevné listy okrasné kapusty připomínají květy
Okrasné dýně existují v mnoha kultivarech, které jsou různě tvarované a zajímavě zbarvené. Velmi oblíbené a obvyklé jsou odstíny fialové, růžové, bílé, červené a žluté. Vyšší teplota a nadměrné hnojení však rychlost a intenzitu vybarvení snižují.
Kapustu vysaďte na slunné místo
Okrasnou kapustu můžete pěstovat venku na záhoně i v květináči nebo truhlíku na terase či balkoně. Na pěstování není nikterak náročná. Vždy však pamatujte na ochranu před škůdci a dbejte na dostatek živin i pravidelnou zálivku.
Substrát by měl být stále mírně vlhký, nikoliv však přemokřený, aby kapusta neshnila. Rovněž nezapomeňte pravidelně odstraňovat suché a poškozené listy, aby kapusta zůstala dlouho krásná.
Zajímavé také je, že kapusta svou velikostí reaguje na velikost kořenového prostoru. Pokud tedy chcete menší exemplář, vysaďte ji do malého květináče.
Tip: Pokud chcete ochránit menší sazenice okrasné kapusty před škůdci, vysaďte je do blízkosti rajčat. Než rajčata vyrostou, sazenice stihnou zesílit. A naopak. Pokud se chcete pyšnit kapustou větších rozměrů, vysaďte ji ideálně na záhon.
Vypěstovat si vlastní okrasné kapusty už je pozdě. Můžete si je ale pořídit v zahradnictví. Dbejte však na to, aby rostlina měla dobře vyvinutou listovou růžici a zdravé nepoškozené listy.
Pročišťuje organismus
Okrasná kapusta je nejen krásná, ale také jedlá a velice zdravá. Stejně jako jiná košťálová rostlina je bohatým zdrojem vitamínu C, E, beta karotenu, vitamínů skupiny B a spousty minerálních látek, které mají pozitivní vliv na celý organismus.
Tyhle látky posilují kosti, klouby i zuby, podporují imunitu, příznivě působí na střevní mikroflóru a chrání tělo před volnými radikály.
V kuchyni ji můžete připravit na mnoho způsobů. Zasytí a chutná stejně jako klasická kapusta. Její listy jsou však tužší, a proto vyžaduje delší tepelnou úpravu. Můžete ji dusit, upéct, blanšírovat i smažit. Naprosto skvělá je ale jako ozdoba na talíři.
Zdroje:
- https://m.magazinplus.cz/hobby/1324-okrasne-kapusty-ci-zeli-vam-udelaji-paradu-na-zahonech-i-v-kvetinacich-pestovani-neni-slozite.html
- https://www.nasezahrada.com/okrasna-kapusta-nadela-paradu-i-v-mrazu/
- https://www.magazinzahrada.cz/okrasna-kapusta-ozdoba-vasi-zahrady/
- https://www.receptyprimanapadu.cz/poradna/okrasna-kapusta-a-okrasne-zeli-jaky-je-mezi-nimi-rozdil/
- https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-296874-kapusta-na-taliri-i-pro-paradu
- https://living.iprima.cz/zahrada/okrasna-kapusta-vam-udela-paradu-dlouho-do-zimy