Jste zde

Okurková sezóna v plném proudu: Hadovka pomůže od kocoviny a je skvělá do limonád

okurka hadovka Zdroj: Shutterstock
Poznejte blahodárné účinky salátové okurky a připravte si spolu s námi osvěžující okurkovou limonádu, která vás svou chutí mile překvapí. Máme pro vás jednoduchý recept!

9. 7. 2023

Salátové okurky, jinak také hadovky, jsou oblíbenou a velmi zdravou zeleninou, kterou lze v obchodě sehnat po celý rok. Největší hvězdou kuchyně jsou však v létě, kdy je jejich hlavní sezóna.

Tip: Přehnali jste to večer s alkoholem? Snězte před spaním kousek okurky, abyste se vyhnuli nepříjemné ranní kocovině. 

Důvodů, proč jíst salátové okurky, je celá řada!

Přestože jsou okurky z více než 90 % tvořeny vodou, obsahují také spoustu živin, které mají pozitivní vliv na posílení imunity a na zdraví celého organismu. Vaše tělo detoxikují, hydratují zevnitř i zvenčí a nasytí vás s minimem kalorií, takže se nemusíte bát, že byste po nich přibrali. 

Jejich pravidelná konzumace dále také zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Pomáhají udržet mladistvý vzhled a jsou skvělým pomocníkem v boji s akné i s jinými kožními problémy. Podle mnoha studií jsou také vhodnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny prostaty, prsů, vaječníků i plic.

shutterstock_1071763847.jpg

okurka na pleť
Zdroj: 
Shutterstock
Okurkové slupky jsou skvělým lékem na podrážděnou a suchou pokožku. Zmenšují rozšířené póry, hydratují a snižují podráždění.

V kuchyni je můžete zpracovat podobně jako cukety

Okurky mají neutrální chuť a své uplatnění najdou nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni. Připravovat se dají podobně jako cukety, je však vhodné je nejprve krátce zblanšírovat, aby se zatáhly a nepustily vodu.

Ve studené kuchyni jsou okurky častou součástí nejrůznějších zeleninových salátů spolu s rajčaty i paprikami a rozhodně se bez nich neobejde tradiční řecký dip tzatziki nebo domácí okurková limonáda, která vás v horkých dnech zaručeně osvěží.  

Příprava osvěžující domácí okurkové limonády je velice jednoduchá, rychlá a potřebovat budete jen 2 salátové okurky, šťávu z jedné limetky, 50 gramů cukru krupice a 400 ml perlivé vody. A jak na ni? 

shutterstock_149416160.jpg

okurkový salát
Zdroj: 
Shutterstock
Řízek s bramborovou kaší a s tradičním okurkovým salátem patří mezi vynikající nedělní obědy. 

Do rendlíku dejte cukr a přidejte 200 ml vody. Vše zahřejte a jakmile se cukr rozpustí, rendlík odstavte. Po vychladnutí přidejte k cukrovému sirupu šťávu z jedné limetky, zbytek vody a okurky nakrájené na menší kostky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou limonádu podávejte vychlazenou nebo s ledem.  

shutterstock_297523988.jpg

plátky okurky
Zdroj: 
Shutterstock
Zapáchá vám z úst? Vložte si do úst na 30 sekund plátek okurky a máte po problému. 

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/osvezujici-okurkova-limonada-s-limetou
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/2706-kterou-zeleninu-a-ovoce-bychom-nikdy-nemeli-loupat
  • https://www.zdravizone.cz/okurky-10-duvodu-proc-je-jist-a-jejich-ucinky-na-zdravi/
  • https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/
  • https://fresh.iprima.cz/15-receptu-v-kterych-zari-v-hlavni-roli-salatova-okurka
  • https://styl.instory.cz/809-salatova-okurka-zazrak-pro-zdravi-i-krasu.html