Jste zde

Papája: Ovoce andělů patří na talíř i do kosmetiky pro citlivou pokožku

papája s pecičkami Zdroj: Shutterstock
Pokud jste papáju ještě neochutnali, určitě jste kolem ní nejednou prošli v obchodě. Byla by škoda ignorovat ji do konce života, tak ji dejte do košíku, až na ni zase narazíte. Je úplnou studnicí zdraví prospěšných látek!

14. 3. 2023

Bradavice, záněty, průjmy, plynatost, otoky… To je jen zlomek toho, při čem se v exotických zemích na pomoc volá papája, plod teplomilné rostliny papáji obecné. Svůj původ má zřejmě v zemích Střední Ameriky, dařit se jí ale teoreticky může kdekoli v tropech a subtropech. Ročně se jí vypěstuje víc než 13 miliónů tun, z toho téměř polovina pochází z Indie.

Jak s papájou naložit v kuchyni?

Papája je slaďoučká, chuťově připomíná meloun a voní jako meruňky. To všechno ale jen za předpokladu, že nedojde ke sklizni příliš brzy, kdy jsou plody ještě nezralé. Pro konzumaci stačí papáju rozkrojit napůl (na délku), zbavit ji semínek a pak vydlabat a sníst dřeň.

shutterstock_1713649447.jpg

rozkrájená papája
Zdroj: 
Shutterstock
Papája je ovoce plné vitamínů, které má pozitivní účinky i na vaši pleť.

Když si budete chtít zvýraznit chuť, decentně ji pokapejte citrónem. Místo dezertu si ji zkuste dát s citrónem, medem a bílým jogurtem. Z papáji si klidně můžete připravit sorbet, džem nebo šťávu, hodí se do nádivek a zapékaných pokrmů. Je to báječné a pořádně zdravé oživení jídelníčku. Kryštof Kolumbus téhle dobrotě neříkal úplně nadarmo „ovoce andělů“.

A pozor, i semínka se koneckonců dají zkonzumovat. Stačí je opláchnout. Pak je můžete přihodit třeba do smoothie. Když si dáte práci, usušíte je a rozdrtíte, získáte nevšední koření do polévek, salátů, omáček a dresinků

Všechno, co potřebujete vědět o papáje

Pokud si papáju zatím pravidelně ani svátečně nedopřáváte, možná je to jen proto, že nevíte, proč byste jí měli dát šanci. Oválné, případně hruškovité plody, které můžou při uzrání vážit 400–1 000 g, bývají 20–50 cm dlouhé. Pod jejich slupkou se ukrývá sytě oranžová dužina, která může místy lehce přecházet ve žlutou nebo růžovou barvu. 

shutterstock_1917212003.jpg

rozkrojená papája
Zdroj: 
Shutterstock
Papáji se nemusíte bát - byť patří k exotickým druhům ovoce.

Papája toho nabízí opravdu hodně. Je báječným zdrojem vitamínů (C, E, skupiny B), minerálů (hořčík, draslík) a vlákniny a ceněné jsou i proteolytické enzymy, jako je třeba papain, který podporuje trávení. Celkovým složením se papája řadí mezi nejzdravější druhy ovoce, které známe. Díky němu totiž dokáže:

  • chránit srdce před srdečním onemocněním
  • podpořit léčbu zánětů
  • nakopnout imunitu
  • prospívat očím a plicím
  • chránit organismus před vznikem revmatické artritidy
  • působit jako prevence nádorů tlustého střeva

To nejsou zrovna zanedbatelné účinky, co říkáte?

Jak papáju vybrat v obchodě

To, co nekupujeme každý týden, se nám vybírá dost těžko. Papáju, která vám nabídne maximum, zkontrolujte zrakem – slupka by měla mít žlutooranžovou barvu. Čím je zelenější, tím je nezralejší. Neuděláte chybu, když takhle plod koupíte, jen ho doma nechte dozrát při pokojové teplotě. Na stisk by zase papája neměla být příliš měkká, ale měla by se poddat mírnému tlaku prstů.

Pozor na sušenou papáju

Jako spoustu dalších druhů ovoce, i papáju seženete sušenou. Při její konzumaci si dávejte pozor, pokud projde i procesem síření. V takovém případě je lepší každý kousek před konzumací omýt. Při pozření většího množství sířených plodů totiž hrozí bolesti hlavy, žaludeční potíže a u astmatiků i potíže s dýcháním.

Papáju najdete i v kosmetice

Jak se lidstvo čím dál víc obrací k přírodě, papáju už využívá i v oblasti kosmetiky. Díky svému složení tenhle plod napomáhá prokrvení pokožky, působí proti akné a pupínkům, hodí se k ošetřování ekzematické pleti a pokožky, brzdí stárnutí kožních buněk a kosmetika s papájou se doporučuje i k promazávání pooperačních ran.

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%A1ja_obecn%C3%A1
  • https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/papaja/papaja.htm
  • https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92192.aspx
  • https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/25825/Seminka-z-papaje-nevyhazujte-Okradate-se-o-cenne-ziviny
  • https://www.liftea.cz/blog/testujeme-s-nikol/zazracna-papaja-vedeli-jste,-jake-ma-ucinky