23. 3. 2021
Kedlubna je košťálová zelenina, která svým přínosem pro zdraví jistě překvapí. Její pravidelná a dlouhodobá konzumace má pozitivní vliv na trávení, činnost žlučníku i střevní mikroflóru.
Posiluje srdce, podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol a má pozitivní vliv na hormonální systém u žen i mužů. Dodá energii, zažene špatnou náladu a uklidňuje nervy. Biotin, který v sobě kedlubny ukrývají, má blahodárný vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů.
Nezapomínejte na pravidelnou a rovnoměrnou zálivku
Kedlubny můžete pěstovat ze semen i z předpěstovaných sazenic. Ideální doba pak závisí na zvolené odrůdě! Zatímco semínka ranných odrůd můžete vysévat už v únoru a sazenice na záhon vysazovat už v druhé polovině dubna, letní odrůdy můžete vysévat až v dubnu a vysazovat na záhon až po zmrzlých. Podzimní odrůdy jako jediné můžete vysévat přímo na záhon během května.
Volba odrůdy ale není jedinou záležitostí, na kterou musíte dbát. Důležitý je i výběr stanoviště a pravidelná péče.
Kedlubny sázejte do hlinité nebo hlinitopísčité půdy s dostatečným množstvím humusu. Záhon pravidelně okopávejte, zbavujte ho plevele a nezapomínejte na pravidelnou a rovnoměrnou zálivku. Nerovnoměrná a nedostatečná zálivka má za následek praskání slupky a dřevnatění bulev.
Tip: Ke kedlubnám na záhon zasejte ředkvičky, polníček nebo fazole. Pomohou vám udržet zem vlhkou. Brokolici, květák, růžičkovou kapustu a jinou brukvovitou zeleninu naopak vysejte jinde. Společné pěstování kedlubnám neprospívá!
Připravte si s námi kedlubnové zelí
Kedlubna je šťavnatá a velmi chutná zelenina. Čerstvá je nejlepším zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších cenných látek.
Vhodná je však i k tepelné úpravě. Můžete ji dusit s hovězím masem a mrkví, zapékat s mletým masem i smažit v trojobalu. Asi nejznámější úpravou je však kedlubnové zelí, které můžete použít místo klasického bílého zelí. Připravit si ho můžete velmi jednoduše podle našeho receptu.
Příprava dušeného kedlubnového zelí je velmi jednoduchá a rychlá. Servírovat ho můžete během pár minut. Dbejte však na to, abyste zelí nevařili z dřevnatých kedluben, které se nikdy neuvaří zcela doměkka.
Co potřebujete: 3 velké kedlubny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, sůl, kmín, cukr, ocet
Jak na to: Kedlubny oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. V hrnci nebo na pánvi rozpusťte sádlo, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte kedlubnu i kmín a vše mírně podlijte vodou. Jakmile zelí změkne, zasypte ho moukou a zelí dochuťte cukrem, octem a solí.