1. 9. 2020
Patison, nenáročná odrůda tykve obecné, býval běžnou součástí české kuchyně. V dnešní době je však tak trochu zapomenutou podzimní plodinou, kterou neumíme zpracovat. Přitom existuje spousta zajímavých a jednoduchých receptů, které z patisonu vykouzlí chutné a zdravé jídlo.
Patison v kuchyni
Patison je velmi chutný a v kuchyni lze připravit na mnoho způsobů. Můžete ho zapékat, smažit, dusit, grilovat i podávat zasyrova. Mladé patisony, které není nutné loupat ani zbavovat středu s jadérky, můžete naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky. Starší a větší plody zase můžete bez problémů skladovat i několik měsíců.
Patison můžete obalit v klasickém trojobalu i v těstíčku, můžete ho zapéct s nejrůznějšími druhy sýra, s bramborami, s masem i s rajčaty. Při přípravě bramboráků s ním můžete nahradit část brambor, můžete z něj uvařit chutnou a zdravou polévku a skvěle chutná i v zeleninovém salátu.
Při vaření přidávejte patison do pokrmu až na úplný závěr. Velmi rychle změkne a při kratší tepelné úpravě si uchová mnohem více cenných látek.
Za málo péče se vám odmění bohatou úrodou
Pěstování patisonů není nikterak náročné, ale velmi důležité jsou pravidelná zálivka a dostatek živin. Patisony je nutné pravidelně hnojit vlastním kompostem nebo umělými hnojivy. Výhodné je však i jeho pěstování přímo na kompostu, kde bude mít neustálý přísun živin. Mladé sazenice sázejte po "zmrzlých", chraňte je před slimáky a dopřejte jim dostatek prostoru. Patisony vytvářejí bohaté keře, které by mohly utlačovat ostatní sazenice.
Plody, které sklízíme od července do září, mají diskovitý tvar, zvlněné okraje a nejčastěji bílou barvu. Narazit však můžete i na zelené nebo žluté patisony – záleží na zvolené odrůdě.
Patisony pravidelně sklízejte. Rostlina nedokáže v jeden moment uživit více jak tři plody!
Ideální při redukční dietě
Patizon v sobě ukrývá velké množství vody, vlákniny, minerálních látek, vitamínů a mnoho jiných cenných látek. Pročišťuje a regeneruje organismus, posiluje obranyschopnost a má pozitivní vliv na trávení. Jeho pravidelná konzumace posiluje srdce a snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol. Skvěle funguje jako elixír mládí i jako prevence rakoviny střev. Neobsahuje mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu.