18. 12. 2021
Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, řeřicha je stará skoro jako lidstvo samo. Vůbec první zmínky o téhle aromatické rostlince s typickou štiplavou chutí pochází z antiky. Její domovinou je nicméně s velkou pravděpodobností Irák, odkud se rozšířila do zbytku Asie a Evropy.
Už v antických dobách byla tahle bylinka považována za významnou léčivou rostlinu a lékaři ji proto doporučovali na léčbu nemocí močového ústrojí a také lidem trpícím poruchou krvetvorby. I dnes si řeřicha najde své místo v kuchyni i lidovém léčitelství.
175 rozmanitých druhů
Na světě existuje zhruba 175 druhů řeřichy, z nichž ale mnohé spojuje typická štiplavá chuť. Nejoblíbenější je nicméně nám dobře známá řeřicha setá (Lepidium sativum), kterou si snadno vypěstujeme doma v květináči nebo na zahradě. Jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm, je vhodná nejen k pěstování, ale zejména také ke klíčení.
Pokud prahnete po vitamíny nabitých klíčcích, stačí semínka řeřichy vysít na tácek nebo talířek vyložený buničitou vatou a dostatečně semínka zalít. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní. První klíčky řeřicha pustí zhruba po týdnu. Za další týden si už můžete pochutnávat na mladých bylinkách.
Zdravím nabušená mikrozelenina
A proč si na řeřiše pravidelně pochutnávat? Důvodů je rovnou několik. Mladé výhonky totiž obsahují vitamín C, betakaroten, vitaminy A, B1, B3, B6, K i omlazující vitamín E. Z minerálních látek je pak řeřicha doslova nabušená draslíkem, sodíkem, vápníkem, fosforem, železem i jódem a nechybí v ní ani nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina.
Konzumací téhle zázračné rostlinky povzbudíte metabolismus, ulevíte játrům i ledvinám a dokonce můžete poměrně snadným, rychlým a nenáročným způsobem upravit své zažívání a trávení. Řeřicha rovněž podporuje krvetvorbu a pomáhá předcházet infekcím, zánětům a dalším problémům s močovými cestami.
Mini bylinková zahrádka v truhlíku: Pozor na mátu i přímé sluníčko
Jak řeřichu konzumovat?
Určitě se shodneme na tom, že nejlepší a nejchutnější je čerstvá řeřicha nasypaná třeba na poctivý kváskový chleba. Přidat ji ale můžete také do nejrůznějších pomazánek, salátů nebo jako ozdobu polévek, omáček, či hlavních jídel. Skvěle se hodí i k dochucení zálivek, nádivek, omelety nebo míchaných vajec. Dá se přidat také do zeleninového smoothie nebo osvěžujících freshů.
Tip závěrem: Řeřichu nepoužívejte v teplé kuchyni. Tepelnou úpravou se z ní totiž vytrácí vitamín C a další pro tělo důležité látky.
Použité zdroje:
- https://living.iprima.cz/zahrada/nejzdravejsi-zelenina-na-svete-vypestujete-si-ji-sami-doma
- https://www.womanonly.cz/ucinky-rerichy-na-zdravi-vitaminova-bomba-kterou-doma-snadno-vypestujete/
- http://www.varilamysicka.cz/clanky/jak-si-doma-kdykoliv-vypestovat-rerichu