31. 7. 2024
Jablečník obecný, jinak také bílá buřina či samaritánka, je vytrvalá bylinka, která vymizela nejen z našich zahrádek, ale i z našeho povědomí. Dorůstá výšky až 50 cm, voní po jablkách a pyšnit se může celou řadou pozitivních účinků na lidské zdraví.
Nenechte ho vykvést
Pro léčivé účely se sbírá od července do září pouze nať. Pokud jablečník vykvete, ztratí na své kvalitě a na množství účinných látek!
Jablečník má velmi univerzální použití. Pomůže vám s celou řadou neduhů a připravit z něj můžete sirup, tinkturu i odvar. Pomáhá při nemocech jater a žlučníku, zlepšuje činnost srdce i trávení, pomáhá při průjmu, povzbuzuje chuť k jídlu, uvolňuje hleny a zmírňuje kuřácký kašel. Ženám uleví při bolestivé menstruaci a srovná cyklus.
Zevně pomáhá zahojit hnisající rány, ekzém i lupénku.
Na záhoně působí velmi dekorativně
Pěstování jablečníku není náročné. Nepotřebuje žádné speciální pěstební podmínky a pěstovat ho můžete na balkoně v truhlíku i v záhoně na své zahradě. Bylinka vytváří krásné keříky, od července do září kvete bílými hluchavkovitými květy a má lehce ochlupené listy, které po rozemnutí mezi prsty voní po jablkách.
Trvalka nejlépe poroste na slunném a chráněném stanovišti v dobře propustném a sušším substrátu. Snese však i polostín.
Má velmi hořkou chuť
Léčivé preparáty s jablečníkem lze sehnat ve specializovaných obchodech. Velmi snadno si je však můžete připravit i doma. Při přípravě nálevu jej však doporučujeme kombinovat s jinými bylinkami, neboť samotný má velmi hořkou chuť.
Domácí sirup z jablečníku je perfektním řešením, neboť se nemusíte bát hořké chuti a tělo obohatíte o spoustu cenných látek. Výroba sirupu je navíc velmi jednoduchá, rychlá a k jeho přípravě budete potřebovat pouze 100 gramů suché jablečníkové nati a půl kila cukru.
A jak na to? Nať nechte macerovat ve ¾ litru studené vody. Po 24 hodinách macerát přeceďte přes jemné sítko, přidejte cukru a tekutinu vařte, dokud nezhoustne. Hotový sirup přelijte do čistých sklenice.
Sirup užívejte při kašli a nachlazení po lžičkách třikrát denně.
Zdroje: