8. 3. 2021
Sedmikráska, jinak také chudobka, je drobná bylinka, která roste na každém kroku téměř po celý rok. Největší sílu má však na jaře! Poznejte s námi neprávem opomíjenou bylinku, která podle legendy chrání před zlem a přináší lásku.
Léčivá síla sedmikrásek
Květy sedmikrásek jsou skvělým přírodním lékem na mnoho neduhů. Tělo zbaví škodlivých látek, posílí imunitu a zaženou jarní únavu. Působí protizánětlivě a jsou výborným lékem při léčbě dýchacích cest.
Podporují odkašlávání a přispívají ke snižení horečky. Ve formě koupele pomáhá léčit ekzém i akné, zklidní podrážděnou pokožku, urychlí hojení ran a čerstvě vymačkaná šťáva je účinnou první pomocí při bodnutí hmyzem.
Nejlepší jsou čerstvé
Sedmikráska je nejen zdravá, ale i velmi chutná rostlina. Květy můžete v kuchyni využít mnoha způsoby. Čerstvé zpestří jarní salát, zelené smoothies, tvarohovou pomazánku, rizoto i polévku. Posloužit však mohou i jako skvělá jedlá dekorace na dort nebo chlebíček.
Čaj pro celkovou očistu těla
Příprava čaje je nejběžnější způsob, jak načerpat sílu sedmikrásek. Popíjet ho můžete při nachlazení i jako podpůrný prostředek při jarní očistě celého organismu. Připravit si ho můžete velmi jednoduše z čerstvých i sušených květů.
Sirup na posílení imunity
Další z možností, jak posílit svou imunitu a zbavit se kašle, je výroba vlastního sirupu ze sedmikrásek. Z květů ho můžete připravit hned dvěma způsoby. A to za studena, nebo za tepla.
Co potřebujete: 700 čerstvých květů sedmikrásek, 1 kg cukru, 1 litr vody, citron v bio kvalitě
Jak na to: Čerstvé květy sedmikrásek a citron nakrájený na plátky zalijte horkou vodou a nechte louhovat při pokojové teplotě. Druhý den směs přeceďte přes jemné sítko a přiveďte ji k varu. Přidejte cukr a vše vařte, dokud nevznikne hustý sirup. Hotový sirup přelijte do čistých sklenic a uchovávejte ho v chladu.
K výrobě sirupu metodou za studena použijte pouze květy sedmikrásek a cukr. Z květů sedmikrásek vyžeňte broučky a pěchujte je do sklenice. Až vytvoříte asi 1 cm vysokou vrstvu, zasypte je stejnou vrstvou cukru. Jednotlivé vrstvy střídejte, dokud nebude sklenice plná. Dbejte však na to, aby poslední vrstva byla tvořena cukrem.
Sklenici zavíčkujte a na několik týdnů ji umístěte na slunné místo. Sklenici nezapomínejte pravidelně otáčet. Jakmile se všechen cukr rozpustí, sirup přelijte přes jemné sítko do čistých sklenic. Hotový sirup uchovávejte v lednici.