20. 12. 2020
Bramborový salát: Problémem není majonéza, ale cibule
Pokud se u vás doma během Vánoc na stole objevuje bramborový salát, určitě nám dáte za pravdu, že ho nikdy není „tak akorát“. Málokdo ale ví, jak bramborový salát správně skladovat. A nad jeho skladováním byste měli přemýšlet už ve chvíli, kdy ho připravujete.
Spousta z nás se totiž mylně domnívá, že největším problémem bramborového salátu je majonéza. To ale není tak úplně pravda. Pokud používáte tu z obchodu, která je opatřena konzervanty zabraňující rychlé zkáze, o své zažívání se bát nemusíte.
Problémem tradičního bramborového salátu je paradoxně cibule, respektive agresivní šťáva, která z ní při krájení a následném skladování vytéká. Pokud si salát bez cibule nedovedete představit, před použitím ji spařte horkou vodou a následně zchlaďte ledovou. Výrazně tak prodloužíte trvanlivost bramborového salátu a zlepšíte taky jeho chuť.
Salát vždy připravujte v čistém prostředí a vyvarujte se jednoho hojně rozšířeného nešvaru, kterým je jeho ochutnávání lžící a následné ponoření olíznutého příboru zpátky do mísy. Raději si naberte trochu do menší misky nebo na malý talířek.
Salát můžete skladovat v ledničce v čisté krabičce nebo misce a ideálně tak, aby se k hotovému pokrmu dostalo minimum vzduchu. Salát nikdy nemrazte! V mrazáku totiž zřídne, zvodnatí a stane se z něj rozblemcaný amaroun blíže nespecifikovatelné barvy, vůně i chuti.
Pro kapra a cukroví platí mnohem volnější pravidla
Přinesli jste si z obchodu nebo výlovu rybníka pořádně macatého šupináče, u kterého už teď víte, že ho nedokážete najednou zpracovat? Namísto toho, abyste ho celého rozporcovali a obalili ve strouhance, si z něj oddělte jen několik porcí. Zbytek zamrazte.
Tučnější ryby (například velký kapr s váhou nad 5 kg, tolstolobik, úhoř, sumec) vám v mrazáku vydrží klidně 1 až 2 měsíce. Méně tučné ryby (třeba štika, okoun, candát) pak dokonce 4 až 8 měsíců.
Velmi podobná situace je i s vánočním cukrovím, které můžete opět uložit „k ledu“ na několik dlouhých měsíců. Jen se vyvarujte mrazení cukroví s tukovou polevou nebo náplní (máslové pečivo, šlehačka, čokoláda a podobně).
Cukroví s vysokým podílem tuku nebo čokolády by totiž mohlo během mrazení zežluknout. Ostatním druhům ale mráz neuškodí. Vždy nicméně dávejte pozor na to, ať se k cukroví nedostane vzduch, případně nenasaje vlhkost a pachy ostatních potravin v mrazáku.