17. 1. 2024
Většina z nás si ale spojuje škvarky a sádlo se zabíjačkou. Víte však, že výrobu těchhle dobrot můžete zvládnout i doma a to bez většího úsilí? Vyzkoušejte škvaření v mikrovlnné troubě!
Věděli, jste, že sádlo nabízí široké spektrum využití? Domácí impregnace bot: Nohy před vlhkem ochrání vosk z čajovek, sádlo a olej
Proč škvařit sádlo a škvarky v mikrovlnné troubě?
Výše zmíněné zabíjačkové dobroty nepochybně zvládnete připravit i v silnostěnném hrnci na sporáku. Často jde ale o poměrně zdlouhavý proces, který naplní váš příbytek silnou vůní. Ta nemusí být každému příjemná a vyvětrat ji je dost obtížné.
Škvaření sádla a křupavých škvarků v mikrovlnné troubě tento proces zcela zásadním způsobem zkrátí a vůně bude také jen velmi přiměřeně. Pokud vás tedy tlačí čas a na dobrotu nechcete zbytečně čekat, zkuste následující postup.
Přečtěte si také: Kauza sádlo: Je opravdu zdravější a trvanlivější než máslo? Jak vybrat kvalitní? Poradíme!
Připravit, pozor…
Na domácí sádlo a škvarky z mikrovlnky budete potřebovat kilogram syrového vepřového sádla bez kůže. V ideálním případě ho kupte u prověřeného řezníka. Pokud ale žádného takového nemáte, vystačíte si se sádlem z běžného obchodu.
V případě, že neseženete sádlo bez kůže, vezměte za vděk i tím, které na sobě nějaký ten kus kůže mít bude. Před škvařením ho ale důkladně ořízněte. V opačném případě by kůže v mikrovlnce prskala a vy byste si přidělali práci s namáhavým čištěním mikrovlnné trouby.
Mohlo by vás zajímat: Sbohem, drahá kosmetiko! Na ekzém, jizvy i těhotenské bříško použijte vepřové sádlo
Jdeme na to!
A jak na to? Vepřové sádlo nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Kostičky nasypejte do kulaté nádoby z varného skla či keramiky vhodné do mikrovlnné trouby. Nádobu následně vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon na 5 minut. Po doběhnutí nechte 2 minut ustát, pak otevřete mikrovlnku a sádlo promíchejte.
Náš tip: Na škvaření sádla a domácích škvarků se hodí mikrovlnná napařovací miska, ve které se připravuje zelenina nebo knedlíky. "Přefiltruje" sádlo, takže se do misky dostane jen to nejlepší.
Mísu opět vraťte do mikrovlnky a zapněte ji na poloviční výkon. Opět nechte škvařit pět minut, poté nechte ustát a znovu promíchejte.
Poté pusťte troubu na poloviční výkon jen na dvě minuty, nechte opět dvě minuty ustát a promíchejte. Tento krok zopakujte zhruba 3 až 4krát, až jsou škvarky křupavé.
Posledních pár minut dávejte na škvarky velký pozor, protože se snadno spálí. Hotové sádlo přeceďte, nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté sádlo i škvarky skladujte v chladničce v uzavřené nádobě. Když dáte škvarky do chladničky, vybělí se a po nějaké době zgumovatí. Při správném skladování vydrží až 1 rok!
Praktický tip závěrem: Do části domácích škvarků můžete přimíchat trochu vyškvařeného sádla. Snadno si tak vytvoříte základ domácí škvarkové pomazánky na čerstvý chleba nebo opečenou topinku.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/recept/43174-skvarene-sadlo-z-mikrovlnky/
- https://www.labuznik.cz/recept/sadlo-a-skvarecky-v-mikrovlnce/
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/nejen-silenci-zvladnou-v-mikrovlnce-skvarit-sadlo-zavarovat-ci-spekat-sklo.A100623_160421_hobby-domov_mot
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zabijacka-jinak-skvarky-z-mikrovlnky-a-skvarkovy-kolac-s-dzemem.html