4. 12. 2021
Škvarková kolečka
Tahle netradiční dobrota je pochopitelně nejlepší z domácích škvarků a sádla. Pokud si na zabijačky zrovna dvakrát nepotrpíte nebo zmíněné suroviny z „domácího chovu“ nemáte, vezměte za vděk i těmi kupovanými. Výsledek bude stát za to.
Potřebovat budete:
- 250 g hrubé mouky
- 250 g špaldové nebo hladké mouky
- 1 vejce od šťastných slepic
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžičku cukru krystal
- 250 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 200 g škvarků
- 110 g vepřového sádla
Jak na to:
Připravte si větší mísu, do které rozdrobte droždí, přisypejte cukr a vše důkladně rozmíchejte (pomoci si můžete i mixérem). Přilijte 50 mililitrů teplého mléka, přisypejte lžíci mouky, zamíchejte a nechte zhruba 20 minut vykynout na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, přidejte k němu vejce, zbývající mléko, oba druhy mouky, sůl, sádlo a nakonec i nasekané škvarky. Těsto zpracujte a po zpracování ho uložte minimálně na dvě hodiny na teplé místo.
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál, vyválejte z něj půlcentimetrový plát a z něj pak vykrajujte kolečka. Kolečka vyskládejte na plech a pečte dozlatova. Cukroví následně můžete spořádat jak teplé, tak vychladlé.
Sýrové cukroví se zdobením
Patříte mezi milovníky sýra? Pokud jste odpověděli ano, pak vás tahle dobrota zaručeně nadchne. Příprava sýrového cukroví není nikterak složitá a výsledkem navíc můžete návštěvu ohromit v několika obměnách.
Potřebovat budete:
- 300 g hladké mouky
- 150 g tvrdého strouhaného sýra (parmazán, Gran Moravia a podobně)
- 180 g změklého másla
- 110 ml vysokoprocentní smetany na šlehání
- půl lžičky soli
- vejce
Jak na to:
Uvedené suroviny vypracujte ve větší míse v jednotné těsto. To následně nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Pokud vás tlačí čas, hodinka v chladu bude stačit.
Předehřejte si troubu na 190 stupňů a z těsta následně přes folii rozválejte tenký, zhruba půl centimetru vysoký plát, ze kterého budete vykrajovat nejrůznější vánoční tvary.
Cukroví přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a zdobte třeba vločkami chilli, mákem, nastrouhaným sýrem, kmínem nebo oblíbeným kořením. Pečte zhruba 15 minut a nechte vychladnout.
Bleskové sůloví z listového těsta
Nemáte času nazbyt a za dveřmi už nedočkavě stepuje návštěva? Pokud máte v ledničce trochu listového těsta, snadno ho proměňte ve slané cukroví. I tady se fantazii meze nekladou a zdobit ho můžete ingrediencemi, které zbožňujete nebo je máte zrovna po ruce.
Potřebovat budete:
- 1 listové těsto
- Vajíčko na potření
- Posyp (sezamové semínka, mák, kmín, lněné semínko, sýry, sušené bylinky, nakrájené salámy a podobně)
Jak na to?
Pokud koupíte už hotové a vyválené listové těsto, jednoduše ho rozložte a nožem z něj vykrojte čtverečky nebo formičkami oblíbené tvary. Tvary následně přeneste na pečicí papír a plech.
Troubu si předehřejte na 200 stupňů a v misce si rozšlehejte vajíčko, kterým následně hotové sůloví potřete. Posypejte sezamem, mákem, lněným semínkem nebo oblíbenými sýry. Pečte asi deset minut a nechte vychladnout.
Použité zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/tri-druhy-sulovi-aneb-slane-cukrovi
- https://www.vanocnisen.cz/slane-vanocni-cukrovi/
- https://www.apetitonline.cz/menu/slane-peceni-10-receptu-na-party-hity
- http://jedlikovo-vareni.blogspot.com/2014/12/slane-vanocni-cukrovi.html