19. 1. 2022
Chlebové hnojivo je ekonomickým a efektivním způsobem, jak dodat rostlinám živiny. Žádná kouzla tady ale nehledejte. Za vším stojí přirozený proces kvašení. Kvasnice, které pekaři používají k pečení chleba, totiž obsahují biologicky aktivní stopové prvky, kyselinu listovou a paraaminobenzoovou, vitamíny skupiny B, vitamíny D, H a prvky jako zinek, fosfor, hořčík, draslík a dusík.
Právě poslední dvě zmíněné složky vaše rostliny rozhodně ocení. Zlepšují totiž vegetativní části rostlin a dokonce chuť případných plodů. Zmíněné látky navíc zvyšují odolnost vůči chorobám a nepříznivým povětrnostním podmínkám, zlepšují kondici kořenového systému a podporují růst květů.
Rychlé cukry, které jsou v chlebu taktéž obsažené, se pak postarají o potravu pro drobné mikroorganismy, jež pomáhají přeměňovat dusík obsažený ve vzduchu na dusíkatou sůl, kterou rostlina potřebuje. Zmíněné hnojivo z chleba pak můžete použít nejen u pokojovek, ale taky u rostlin a plodin na zahradě.
Jak na domácí chlebové hnojivo?
Na domácí chlebové hnojivo budete potřebovat sklenici o minimálním objemu jeden litr, několik dnů starý chléb (nesmí být plesnivý), nakrájený na menší kostky a obyčejnou převařenou vodu.
Do připravené sklenice nalejte litr převařené vody a počkejte, až zchladne na pokojovou teplotu. Do nádoby k vodě přidejte ztvrdlý chléb a sklenici uzavřete.
Takto předpřipravené hnojivo uložte na 24 hodin na tmavé a chladné místo. Třeba do spíže nebo sklepa. Chleba nechte macerovat a vodu pak přes cedník přelijte do nové čisté sklenice. Pokud se vám přes cedník dostane i pár chlebových kousků, nevadí to. Přecezené hnojivo můžete bez obav uložit zpátky do lednice, kde vydrží klidně i několik týdnů.
Náš tip: Pokud máte v plánu hnojit rostliny na zahradě, nachystejte si kbelík a tolik chleba, aby se nádoba naplnila do zhruba dvou třetin. Chleba zalijte teplou vodou, zamíchejte a rozdrťte mezi prsty. Kbelík uzavřete víkem a nechte 10-14 dní macerovat.
Dávejte pozor na přehnojení
Chlebové hnojivo můžete u pokojovek používat zhruba co druhou zálivku. Pokud se ale v květináči objeví krusta, listy od okrajů osychají nebo dokonce černají kořeny, s hnojením okamžitě přestaňte. Taky nezapomeňte proplachovat květináč čistou vodou zhruba jednou měsíčně. To pro to, abyste předešli usazování menších drobků a minerálních látek.
Zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/hnojivo-z-chleba-30001223.html
- https://svetkreativity.cz/prirodni-hnojivo-vyrobene-z-chleba-je-ucinnejsi-nez-jakakoliv-chemie/
- https://hobby.magazinplus.cz/zahrada/1143-pripravte-si-vynikajici-domaci-hnojivo-k-okurkam-ci-rajcatum-staci-vam-k-tomu-dve-veci-ktere-mate-doma.html
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16504-co-se-starym-pecivem-pripravte-si-z-nej-hnojivo-pro-kytky