28. 12. 2020
Jaký je proces sušení potravin?
Dehydratace potravin, která nesmí být zaměňována se sterilizací, umožňuje sušení potravin pomocí dehydrátoru, zařízení, které generuje vysokou teplotu. Sušička ovoce tedy jednoduše umožňuje odpařování vody v ovoci a zelenině. Voda je zdrojem bakterií a růstu plísní, takže odvedením veškeré vlhkosti z potravin je udržíte déle ve stavu, kdy je možné je konzumovat..
Jaké jsou výhody sušičky ovoce
Dehydratace potravin je velmi praktická technika. Pokud máte zeleninovou zahradu nebo ovocný sad, můžete své plodiny uchovat a chránit je tak před plísněmi – k tomu vám pomůže sušička ovoce. Oblíbené ovoce a zeleninu si tak můžete vychutnat i mimo sezónu!
- Jednou z výhod dehydratace potravin je zachování živin a enzymů v jídle. Tímto způsobem v plodinách zachováte všechny nutriční výhody.
- Sušení ovoce a zeleniny v sušičce umožňuje tyto plodiny nejen udržet déle v poživatelném stavu, ale také koncentruje chuť, a to až desetkrát.
- Dehydratace jídla také šetří místo: Sušená zelenina a ovoce zabírají mnohem méně místa než celá jídla.
Jak si vybrat sušičku potravin?
Uvažujete nad zakoupením sušičky potravin? V takovém případě je nutné před samotnou koupí dodržet několik kritérií.
- Povrch, na kterém sušíte: Dehydratace vyžaduje čas. Aby bylo sušení efektivní, je dobré použít sušičku ovoce s dobrým povrchem, několika tácy nebo mřížkami. Nejúčinnější zařízení mají až 10 různých zásobníků.
- Jak to funguje: Aby bylo možné těžit výhody z lepšího výkonu a rychlejšího sušení, je lepší vybrat elektrické zařízení nebo sušiču s infračerveným zářením. Na trhu ale najdete také solární sušičky.