Jste zde

Tipy na jedlé dárky, které sami vyrobíte a se kterými zabodujete: Co třeba citrony v soli?

jedlý slaný karamel Zdroj: Shutterstock
Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dnů. Pokud přemýšlíte, čím dalším udělat radost rodině a blízkým, ale zároveň máte omezený rozpočet, máme pro vás pár tipů na jedlé dárky, s jejichž výrobou můžete začít hned teď!

15. 12. 2023

Ochucený křen

Tahle netradiční specialita, jejíž příprava vám nezabere více než pár minut, je skvělá k masu, do omáček nebo do nejrůznějších salátů. Kvalitní křen stačí nastrouhat na jemném struhadle a smíchat ho se lžičkou moučkového cukru, lžičkou kvalitního octa a dochutit třeba nastrouhaným jablkem nebo pomerančovou kůrou. Ochucený křen pak rozdělte do čistých skleniček a uložte do lednice, kde vydrží bez konzervace klidně rok. 

shutterstock_1579079743.jpg

pickles ve sklenici
Zdroj: 
Shutterstock
Originální alternativou jedlého dárku jsou i pickles v dekorativních sklenicích.

Sušenky pro všechny mlsouny

Sušenky nikdy nezklamou! Pokud máte dostatek času, připravte třeba klasické perníčky. Tlačí vás čas? Vrhněte se na přípravu rychlých cookies. Přidat do nich můžete oříšky, sušené ovoce nebo klidně kousky čokolády. Sušenky pak můžete zabalit do malých krabiček, převázat mašlí a skvělý dárek je na světě!

Mohlo by vám zachutnat: Top recepty na luxusní domácí sušenky, po kterých se utlučete

Domácí čaj

Zima je obdobím nejrůznějších viróz a nemocí. Proto přijde vhod domácí bylinkový čaj, který sami namícháte. To samozřejmě za předpokladu, že vám na zahradě roste alespoň pár druhů bylinek. V opačném případě je samozřejmě můžete koupit, tady je ale potřeba počítat s menší investicí. Jednotlivé (nasušené) bylinky smíchejte a rozdělte do látkových sáčků, které převážete hezkou stuhou. 

shutterstock_1794711274.jpg

sušenky v krabičce
Zdroj: 
Shutterstock
Obal dělá dojem! Proto nepodceňte podobu krabičky, ve které třeba domácí sušenky předáte.

Domácí pesto

Příprava domácího pesta je nesmírně jednoduchá a rychlá. Pokud se vám tedy podaří v obchodě výhodně pořídit větší množství bylinek, máte s dárky na Vánoce vystaráno! Lístky bylinek důkladně omyjte, překrájejte na menší kousky a rozmixujte ve výkonném mixéru. Během mixování k nim přidávejte extra panenský olivový olej, kešu oříšky a po troškách sůl. 

Slaný karamel do skleničky

Věčné mlsouny jistě potěší i domácí karamel, který můžou ujídat přímo ze skleničky lžičkou. Na přípravu 500 ml budete potřebovat 400 g cukru krupice, 180 ml vody, 400 ml smetany ke šlehání a lžičku hrubozrnné mořské soli. Cukr nasypejte do hrnce s dvojitým dnem, zalijte vodou a zahřívejte, dokud se všechna voda neodpaří a cukr nezačne zlátnout. 

V téhle fázi zalijte cukr smetanou ke šlehání a opatrně míchejte, dokud se karamelizovaný cukr opět nerozpustí, nepropojí se smetanou a nezhoustne. Nakonec do karamelu přimíchejte hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel rozdělte do čistých skleniček a zabalte jako dárek.

shutterstock_2080531393.jpg

nazdobený perník
Zdroj: 
Shutterstock
Perníčky jsou vděčnou alternativou drobného dárku třeba pro kamarády.

Perníčkový sirup

Dýňové latté pomalu, ale jistě střídá latté s příchutí perníčků. Co takhle připravit vlastnoručně vyrobený perníčkový sirup, kterým si mohou obdarovaní ochutit kávu nebo jiný horký nápoj? Potřebovat budete jenom 500 g cukru krupice, 500 ml vody a jednu lžíci perníkového koření. 

Cukr nasypejte do hrnce, zalijte vodou a začnete zahřívat, dokud se nerozpustí. Do vzniklého cukrového rozvaru přidejte perníkové koření, důkladně promíchejte a společně na mírném plamenu ještě 10 minut povařte. Poté sirup odstavte a nechte ho přes noc uležet v lednici. Ráno ho přeceďte přes jemné síto a rozdělte do čistých lahví. 

Mohlo by vám zachutnat: Smrkový sirup: Pomůže při nachlazení, ale i proti stresu

Citronové oříšky

Skvělou a zdravou pochutinou jsou i citronové oříšky, které potěší velké i malé. Na jejich přípravu budete potřebovat 300 gramů různých ořechů (vlašské, kešu, lískové, mandle apod.), 1 polévkovou lžíci tymiánu, 2 čajové lžičky citronové kůry, 2 čajové lžičky soli, 1 polévkovou lžíci krupicového cukru a 1 polévkovou lžíci olivového oleje.

Jako první si předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou stačí předehřát na 180 °C). Do misky nasypejte na jemném struhadle nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu, sůl, cukr a tymián. Vše důkladně promíchejte. 

Plech si vyložte pečicím papírem a oříšky na něj vysypejte. Oříšky poté přikryjte směsí koření a cukru, důkladně promíchejte a všechno rovnoměrně pokropte olivovým olejem. Pečte je v troubě cca deset minut, nechte vychladnout a rozdělte do malých pytlíčků. 

Přečtěte si také: Vymačkaný citron nevyhazujte. Změkčí paty, dochutí koláče a osvěží vzduch

Citrony v soli

Tenhle netradiční jedlý dárek vydrží až šest měsíců a perfektně se hodí k masu i do koláče (například s banánem). S jeho výrobou ale začněte zavčas, nebo darovaného upozorněte třeba cedulkou. V lednici si totiž musí odpočinout minimálně dva týdny.

Na nakládané citrony budete potřebovat 10 citronů v bio kvalitě, ½ hrnku mořské soli a ¼ hrnku cukru krupice. 

Citrony důkladně omyjte a podélně nakrájejte na čtvrtiny tak, aby na jednom konci zůstaly spojené. Ve větší míse smíchejte sůl s cukrem a směs promíchejte s citrony. Mísu přikryjte a uložte přes noc do lednice. Citrony během noci pustí tekutinu, kterou i s nimi rozdělte do sklenic a důkladně namačkejte na dno. Pamatujte, že citrony musí být v tekutině ponořené. Sklenice zavíčkujte a uložte je do lednice na dva týdny.  

Použité zdroje:

  • http://www.vilemininozatisi.cz/2020/12/14/jedle-darky-na-posledni-chvili/
  • https://tchiboblog.cz/jedle-darky-na-posledni-chvili/
  • https://www.dudlu.cz/food-blog/3-tipy-na-jedle-darky-na-posledni-chvili/
  • https://www.prozeny.cz/clanek/chystejte-se-na-vanoce-tyhle-jedle-darky-muzete-zacit-delat-uz-ted-39791