19. 3. 2022
Stojíte tak před zásadním rozhodnutím – vsadit na „klasiku“ a uvařit maso v „tlakáči“ nebo vyzkoušet multifunkční, nebo pomalý hrnec, který vám leží ve skříňce už nějaký ten pátek. Pokud nevíte, co všechno tihle praktičtí pomocníci zvládnou a nemáte čas jejich funkce dopodrobna studovat, nepřestávejte číst následující řádky!
Nesmrtelný „tlakáč“ šetří energii i čas
Jako první si vezmeme „na paškál“ klasiku, kterou znaly už naše babičky. Nutno podotknout, že funkce a hlavně bezpečnost dnešních tlakových hrnců se nedá s jejich předchůdci srovnat. Jejich používání se tak nemusíte obávat. Protože hrnec pracuje s párou, které nedovolí utéct skrze pokličku a několik bezpečnostních pojistek ven, vaření a dušení v něm je extrémně rychlé a úsporné. Mokrá pára totiž během chvilky vystoupá na 120–130 °C a pokrm je uvařený doslova rychlostí blesku.
Výhody tlakového hrnce:
- Časová i finanční úspora
- Maso bude měkké a křehké
- Čistý sporák
- Cenová dostupnost
- Jídlo si zachová více živin
Pomalý hrnec je ideální, když nestíháte
Pomalý hrnec připravuje pokrmy pod bodem varu, a zachovává tak jejich chuť i vitamíny. Oblíbený je zejména díky tomu, že v něm bez obav uvaříte klidně celý nedělní oběd. Vaření sice bude trvat déle, snadno ale během jednoho procesu připravíte polévku, maso, brambory, luštěniny, ale i další přílohy nebo chody. Jídlo se během dlouhého procesu přípravy nepřipálí ani nevysuší, což ocení zejména náročnější strávníci a gurmeti.
Výhody pomalého hrnce
- Vysoká časová úspora
- Ekonomické vaření
- Možnost přípravy vícero chodů najednou
- Pokrmy se vaří pomalu a stejnoměrně
- Možnost vaření zcela bez tuku
Rýžovar připraví rýži, jakou jste ještě nejedli
Existuje nespočet triků, jak na dokonalou rýži, která si zachová příjemnou vlhkost a zároveň se bude rozpadat na jazyku. Žádný z nich ji ale nedokáže připravit tak, jako rýžovar. Jednoduše do něj nasypete rýži, přilijete odpovídající množství vody a o nic dalšího se nemusíte starat. Odpadá tak nekonečné míchání, kontrola i následné sezení. Rýže bude kyprá, chutná a nepřipálí se.
Výhody rýžovaru
- O přípravu rýže se nemusíte vůbec starat
- Rýžovar šetří čas i energii
- Snadná údržba a čistý sporák
- Kromě rýže v něm připravíte i další pokrmy (např. rizoto, pilaf, ratatouille, dušené hovězí nebo třeba čočkovou polévku)
- Cenová dostupnost
Multifunkční hrnec v sobě kombinuje výše uvedené
Pokud nemáte v kuchyni prostor na několik pomocníků, kteří za vás připraví dokonalou rýži, vymazlený guláš nebo celé sváteční menu, vsaďte na multifunkční hrnec. Ten v sobě kombinuje řadu praktických funkcí, ať už je řeč o smažení, pečení, dušení, fritování, vaření v páře nebo rozmrazování. Tenhle pomocník tak zastane práci parního hrnce, polévkovaru, rýžovaru, trouby i pomalého hrnce.
Výhody multifunkčního hrnce
- Jeden multifunkční spotřebič
- Řada vychytaných funkcí a zlepšováků
- Šetří čas
- Některé modely disponují funkcí samočištění
- Jednoduché ovládání
Finalní resumé
Konečné rozhodnutí je samozřejmě potřeba přizpůsobit jednak kuchyni, kterou rádi připravujete (tradiční českou, asijskou apod.), jednak času, rozpočtu i prostoru, který chcete novému kuchyňskému pomocníkovi obětovat. Počítejte s tím, že samostatné spotřebiče pořídíte od několika stokorun, za multifunkčního pomocníka si pak budete muset připlatit. Odměnou vám ale bude úspora času, místa a ostatně taky elektrické energie.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16996-tlakac-ryzovar-pomaly-a-multifunkcni-hrnec-pomocnici-kteri-vam-usnadni-praci-v-kuchyni
- https://www.jejisvet.cz/na-co-je-multifunkcni-hrnec-a-proc-ho-vyuzivat/
- https://www.bezhladoveni.cz/tlakovy-hrnec-za-par-minut-uvari-co-driv-trvalo-hodiny/