12. 10. 2020
Za máslovým ležákem do Prasinek nemusíte
Máslový ležák je sice nápojem vymyšleným, rozhodně to ale neznamená, že si ho nemůžete připravit doma. Fanoušci příběhů o nadějném čarodějnickém učni se s ním poprvé setkali v kouzelné vesničce Prasinky a hospůdce U Tří košťat a hned nato se internetem a sociálními sítěmi začaly šířit ty zaručeně nejlepší recepty na oblíbený (pod)zimní nápoj.
Ve své podstatě nejde o nic jiného než ohřáté pivo s máslem. Že vám připadá tahle kombinace maličko netradiční a možná až nepoživatelná? Vsadíme deset galeonů na to, že si tuhle lahůdku po prvním ochutnání zamilujete. Co budete na přípravu máslového ležáku potřebovat?
V první řadě karamelovou omáčku, kterou připravíte ze čtyř lžic soleného másla, tři čtvrtě hrnku světle hnědého cukru (+ si odložte stranou cca dvě lžíce na ozdobu), čtvrt hrnku tučné šlehačky a jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu.
Samotný máslový ležák pak vykouzlíte smícháním tří hrnků jablečného cideru, jednoho hrnku kvalitního bourbonu a 2 hrnků zázvorového piva. Nezapomeňte ani na šlehačku nebo třeba marshmallow, kterými nápoj ozdobíte.
Jak na to? Kouzla nepotřebujete!
Hůlky stranou! Tenhle recept vyžaduje trochu času a vlastní šikovnosti. Jako první se vrhněte na karamelovou omáčku. Připravte si větší kotlík s tlustým dnem, ve kterém na středním plamenu rozpustíte máslo a cukr. Jakmile se suroviny spojí, vmíchejte do vzniklé hmoty 2 lžíce šlehačky a přiveďte k varu. Za stálého bublání vařte asi čtyři minuty. Směs by měla krásně ztmavnout.
Po uvaření do omáčky vmíchejte zbytek šlehačky spolu s vanilkovým extraktem. Nechte vychladnout ve sklenici a vrhněte se na přípravu ležáku.
Tady už bude postup přece jenom o chlup jednodušší. V dalším kotlíku zahřejte cider, bourbon a karamelovou omáčku. Počkejte, až ze směsi začne stoupat pára (nevařte!). Následně odstavte a vmíchejte zázvorové pivo. Nalijte do sklenic a servírujte se šlehačkou posypanou zbytkem třtinového cukru.