Jste zde

Uvařte si doma máslový ležák: Legendární nápoj z Harryho Pottera

máslový ležák Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kdo by neznal příběhy o slavném čarodějnickém učni Harry Potterovi? Pokud i po letech patříte mezi nadšené fanoušky, připravte si společně s námi máslový ležák. Nápoj, který jste mohli v kouzelnickém světě dostat třeba v hospůdce U Tří košťat.

12. 10. 2020

Za máslovým ležákem do Prasinek nemusíte

Máslový ležák je sice nápojem vymyšleným, rozhodně to ale neznamená, že si ho nemůžete připravit doma. Fanoušci příběhů o nadějném čarodějnickém učni se s ním poprvé setkali v kouzelné vesničce Prasinky a hospůdce U Tří košťat a hned nato se internetem a sociálními sítěmi začaly šířit ty zaručeně nejlepší recepty na oblíbený (pod)zimní nápoj.

Ve své podstatě nejde o nic jiného než ohřáté pivo s máslem. Že vám připadá tahle kombinace maličko netradiční a možná až nepoživatelná? Vsadíme deset galeonů na to, že si tuhle lahůdku po prvním ochutnání zamilujete. Co budete na přípravu máslového ležáku potřebovat?

V první řadě karamelovou omáčku, kterou připravíte ze čtyř lžic soleného másla, tři čtvrtě hrnku světle hnědého cukru (+ si odložte stranou cca dvě lžíce na ozdobu), čtvrt hrnku tučné šlehačky a jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu.

Samotný máslový ležák pak vykouzlíte smícháním tří hrnků jablečného cideru, jednoho hrnku kvalitního bourbonu a 2 hrnků zázvorového piva. Nezapomeňte ani na šlehačku nebo třeba marshmallow, kterými nápoj ozdobíte.

bigstock-sweet-homemade-butterscotch-bu-253160563.jpg

sklenice máslového ležáku
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Máslový ležák je nápoj vymyšlený - nicméně na internetu kolují desítky receptů, jak si ho doma připravit.

Jak na to? Kouzla nepotřebujete!

Hůlky stranou! Tenhle recept vyžaduje trochu času a vlastní šikovnosti. Jako první se vrhněte na karamelovou omáčku. Připravte si větší kotlík s tlustým dnem, ve kterém na středním plamenu rozpustíte máslo a cukr. Jakmile se suroviny spojí, vmíchejte do vzniklé hmoty 2 lžíce šlehačky a přiveďte k varu. Za stálého bublání vařte asi čtyři minuty. Směs by měla krásně ztmavnout.

Po uvaření do omáčky vmíchejte zbytek šlehačky spolu s vanilkovým extraktem. Nechte vychladnout ve sklenici a vrhněte se na přípravu ležáku.

Tady už bude postup přece jenom o chlup jednodušší. V dalším kotlíku zahřejte cider, bourbon a karamelovou omáčku. Počkejte, až ze směsi začne stoupat pára (nevařte!). Následně odstavte a vmíchejte zázvorové pivo. Nalijte do sklenic a servírujte se šlehačkou posypanou zbytkem třtinového cukru.