21. 4. 2020
Vanilka je plodem tropické orchideje. Má sladkou chuť a typickou vůni, která působí jako skvělé antidepresivum. Vydejte se s námi na dlouhou cestu po stopách jejího pěstování a zpracování. Kdo ji jednou ochutná, už se nenechá oklamat syntetickou náhražkou.
Znáte skutečnou chuť pravé vanilky?
Sladká chuť i příjemná vůně vanilky se nedají ničím nahradit. Kdo ji jednou ochutnal, už nikdy nesáhne po synteticky vyráběném vanilinu! Ochutí a ovoní zmrzlinu, bábovku, puding, krém i cukr v cukřence. Chybět nesmí v typickém francouzském dezertu crème brûlée ani ve vanilkových rohlíčkách. Je součástí mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů a je oblíbenou přísadou kvalitních čokolád i kávy.
Práce rolníků na plantážích je nejen fyzicky, ale i časově velmi náročná. Květy se otevírají pouze na necelých 24 hodin, během kterých je musejí ručně opylovat. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ale pozor! Věděli jste, že až 95 % výrobků, které se pyšní vanilkovou příchutí, je ochuceno syntetickým vanilínem, který nemá s pravou vanilkou vůbec nic společného?
Tip: Vložte do cukřenky rozříznutý vanilkový lusk a nechte ho dva týdny v cukřence odpočívat. Vanilkové aroma provoní nejen cukr, ale i celou kuchyň.
Své aroma i chuť získává zdlouhavým procesem
Pravá vanilka je po šafránu druhé nejdražší koření. Důvodem je složitý proces pěstování i velmi náročné a zdlouhavé zpracování. Fyzicky i časově náročné je nejen opylování, které mimo původní domovinu vanilky probíhá pouze ručně, ale i sběr plodů.
Nezralé tobolky, které jsou bez chutě i vůně, se musí neustále kontrolovat a posbírat těsně před jejich puknutím. Tobolky pak následně procházejí zdlouhavým procesem fermentace a na pulty obchodů se dostávají až po 9 měsících od sklizně.
Vanilka byla dlouhou dobu pouze výsadou Mexika, kde žije specifický druh včel, které jako jediné dokážou květy opylovat. S objevením metody umělého opylování však došlo k rozšíření vanilky do celého světa. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jak poznat kvalitní vanilkový lusk?
Nejlepší chuť i aroma vám poskytnou mletá vanilka a vanilkové tobolky. Často jsou nesprávně označované jako vanilkové lusky. O něco nižší kvalitu mají vanilkový cukr a vanilková esence, která vzniká dlouhodobým máčením vanilkových lusků v kvalitní vodce.
Kvalitní vanilkový lusk poznáte podle vysoké vlhkosti, barvy a pružnosti. Je měkký a při ohnutí se nerozlomí. Sehnat ho můžete v plastové ampuli nebo ve vakuovaném balení, které je pro prodej vanilky vhodnější.
Sehnat můžete dva druhy vanilky – bourbonskou vanilku z Madagaskaru a pro někoho méně výraznou vanilku tahitskou, která se pěstuje v Indonésii nebo Vietnamu. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nechte se omámit příjemnou vůní
Léčivé účinky vanilky se využívaly spíše v dobách minulých. Používala se při horečce i k léčbě kožních problémů. Dnes je vanilka využívána zejména k aromaterapii. Typická vůně vanilky navodí pocit pohody, zažene chmury i deprese, zlepší koncentraci a ukolébá vás ke spánku. Je skvělé přírodní afrodiziakum i účinný lék při ranní nevolnosti v těhotenství.
I další koření má léčivé účinky. Přečtěte si článek Lékárnička v kořenkách: Pepř zmírňuje kašel, majoránka zlepší spánek
Při skladování vanilky pozor na přímé slunce!
Vanilkové lusky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě. Jednou za dva měsíce nádobu otevřete, aby se vanilka mohla nadechnout a neztratila svou vlhkost. Vyschne-li, namočte ji na chvíli do teplé vody.