6. 11. 2020
Upéct si vlastní perníkovou chaloupku je jednodušší než se na první pohled může zdát. Chce to ale zručnost, čas a pevné nervy!
Základem úspěchu je perníkové těsto
Základem každé perníkové chaloupky je těsto. Ať už vaše osvědčené, které si předává z generace na generaci, nebo naše, které si připravíte ze 400 gramů hladké mouky, 140 gramů moučkového cukru, 120 gramů medu, 60 gramů másla, 2 vajec, 1 lžičky perníkového koření a 1 lžičky jedlé sody.
Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho minimálně 24 hodin odpočívat v lednici. Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 0,5 cm.
Tip: Chcete, aby vaše perníčky získaly tmavou barvu? Potřete je vejcem, které si smícháte s jednou lžičkou kakaa.
Části chaloupky vyřízněte ostrým nožem, opatrně je přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi jednotlivými kusy mezery. Perníčky pečením malinko zvětší svůj objem. Okna, dveře a nejrůznější otvory, které budou zdobit vaši chaloupku, vyřízněte až na plechu, aby se vám jednotlivé části chaloupky nezdeformovaly.
Perníčky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 10 až 15 minut. Větší části budou potřebovat více času a naopak menší části budou potřebovat kratší dobu pečení. Hotové perníčky poznáte podle barvy!
Ihned po vyndání z trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly, a nechte je minimálně do druhého dne odpočívat na rovném povrchu.
Hustá bílková poleva funguje jako lepidlo
Hotové perníčky ozdobte bílkovou polevou, kterou si připravíte z jednoho bílku, zhruba ze 150 gramů jemného moučkového cukru a z pár kapek citronové šťávy. Obkreslete kontury oken i dveří a dokreslete složitější ornamenty. Tečky, čárky a jiné jednodušší tvary můžete nechat až na samotný závěr.
S hotovými perníčky zacházejte opatrně! Ostrým nožem nebo na struhadle srovnejte nerovnosti, aby stěny na sebe krásně pasovaly.
Jednotlivé části chaloupky spojte hustou bílkovou polevou, rozpuštěnou čokoládou, tekutým karamelem nebo potravinářským lepidlem. Pokud jste méně manuálně zruční, pomozte si párátky!
Slepené obvodové perníčky nechte důkladně uschnout. Střechu lepte až druhý den.
To nejhorší máte za sebou, teď už vás čeká "jen" zdobení
Tip: Konzistenci cukrové polevy vyzkoušejte nožem, kterým uděláte do polevy rýhu! U husté polevy, která je vhodná k lepení stěn a k malování drobnějších detailů, se rýha neuzavře.
Druhý den chaloupku dozdobte. Bílkovou polevou zakryjte spoje, ze střechy spusťte rampouchy a chaloupku zasypte moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem, který má imitovat sníh.
Sklo v oknech nahraďte kousky želé, střechu ozdobte jedlými perličkami, lentilkami nebo jiným zdobením. Vaší fantazii se meze nekladou!
Rozměry chaloupky:
- podklad, na němž bude chaloupka stát 25x20 cm
- 2x boční stěna 18x8 cm
- 2x střecha 22x10 cm
- 2x štít chaloupky 12x8 cm + trojúhelník má strany 8,5x8,5x12 cm (pozn. strany trojúhelníku svírají nahoře pravý úhel)