Jste zde

Zapomenuté moruše: Dejte šanci extra zdravému ovoci, které pekelně barví

morušový džem Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zasaďte si s námi morušovník! Pozapomenutý druh ovocného stromu, který plodí chutné a velmi zdravé moruše. Ovoce, které se skvěle hodí k výrobě marmelády, léčivého sirupu i vynikajícího ovocného vína.

4. 9. 2020

Morušovníky byly v minulosti běžně rostoucími dřevinami. Avšak vlivem krize, která postihla obchod s hedvábím, byly stromy postupem času vykáceny a moruše upadly v zapomnění. V posledních letech však slaví svůj návrat! 

bigstock-white-mulberry-fruit-on-green-371056003.jpg

listy morušovníku
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Listy morušovníku jsou jedinou potravou bource morušového. Nočního motýla, jehož kukly se používají k výrobě hedvábí. 

Čím zralejší, tím sladší

Moruše jsou až 3 centimetry velké plody, které svým tvarem a způsobem využití připomínají ostružiny nebo maliny. Chuťově jsou však šťavnatější a sladší. 

Bílé, černé i červené moruše můžete kompotovat, zamrazit i usušit. Jsou skvělou přísadou do koláčů, jogurtu i smoothies a připravit si z nich můžete lahodné ovocné víno, mošt, léčivý sirup i džem, který nejlépe chutná na křupavém rohlíku s máslem. 

bigstock-fresh-mulberry-black-ripe-and-370719043.jpg

černá moruše
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Moruše černá, červená a bílá jsou tři odrůdy, se kterými se nejčastěji můžete setkat v našich klimatických podmínkách.

Ovoce plné zdraví!

Moruše jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé! Posilují obranyschopnost, regulují hladinu krevního cukru, snižují vysoký krevní tlak, podporují krvetvorbu a pomohou v boji s hnisavou angínou. Šťáva z moruší zmírní kašel, sníží horečku a je i skvělým lékem na bolest v krku. Před uložením ke spánku příjemně zklidní celý organismus, odbourají stres a pomohou vám snáze usnout.

bigstock-fresh-mulberry-on-the-pile-of-362190436.jpg

zralé černé moruše
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Obklady z listů moruší jsou skvělým lékem na hemeroidy, bolavé klouby i na drobná poranění kůže. 

Novodobě studie poukazují na jejich výrazný vliv v boji s rakovinou! 

Ve volné přírodě na morušovník narazíte už jen stěží

Na letité exempláře morušovníku můžete narazit volně v přírodě nebo si ho můžete velmi jednoduše vypěstovat na své zahradě. Při jeho výsadbě však dbejte na několik důležitých faktů! 

Skvěle prospívá jako solitér

Morušovníku se velmi dobře daří v teplých vinařských oblastech, kde se průměrná roční teplota pohybuje nad 8 stupňů Celsia. Přežije však i v chladnější oblasti. Strom nesnáší velké vlhko a je důležité dbát na dostatek prostoru. Morušovník nesnese kořeny ostatních dřevin. 

Morušovník je obr mezi ovocnými dřevinami!

Morušovníky jsou velmi statné stromy, které se mohou dožít i několika set let. Při výběru stanoviště proto volte místo, kde nebude za pár let překážet. V dospělosti totiž může měřit až 15 metrů.

Pozor! Moruše výrazně barví! 

Prvních plodů se můžete dočkat už za tři roky. S větší úrodou však počítejte až za pár let, kdy je jeden strom schopen urodit až 100 kilogramů moruší, které mohou zanechat na vašem majetku neskutečnou spoušť. Barvivo, které se jen těžko dostává dolů, může znečistit dům i vaše auto.