Jste zde

Zapomenuté ovoce: Mišpule nejlépe chutnají, když přejdou mrazem

mišpule na talíři Zdroj: Bigstockphoto
Nepropásněte příležitost a zasaďte si na zahradě mišpuli! Málo známý ovocný strom, který vás potěší nejen svou krásou, ale i zdravými a chutnými plody. Duben je poslední možností pro vysazení!

20. 2. 2022

Mišpule obecná je málo známý keř nebo menší strom z čeledi růžovitých, který vás uchvátí a rozhodně upoutá pozornost kolemjdoucích. Na jaře zaujme krásou svých květů, v létě upoutá tmavě zelenými listy, které se během podzimu zbarví do zlaté, a po prvních mrazech překvapí bohatou úrodou chutných plodů, které zcela neprávem upadly v zapomnění. 

bigstock-medlar-fruit-mespilus-germanic-441904718.jpg

přemrzlá mišpule
Zdroj: 
Bigstockphoto
Nejlepší mišpule jsou ty, které utrhnete po prvních mrazících rovnou ze stromu. Změklou dužinu stačí vymačkat rovnou do pusy. 

Aby nebyly trpké, je dobré je nechat přejít mrazem! 

Plodem mišpule jsou kulaté hnědožluté malvice, které na první pohled připomínají drobná jablka. Nádherně voní a pod nejedlou slupkou ukrývají sladkou dužinu. Ovšem za předpokladu, že je necháte na stromě do prvních mrazíků, tedy do listopadu či prosince!

Čerstvé mišpule jsou trpké a téměř nepoživatelné. Sladkost získají teprve, když přejdou mrazem a jejich dužina změkne. 

V kuchyni mají rozmanité využití

Mišpule můžete konzumovat naprosto stejně, jako kterékoliv jiné ovoce. Velmi často se však využívají při přípravě kompotů, povidel, marmelád, nejrůznějších želé a džemů, protože mají vysoký obsah přírodního pektinu, který způsobuje rosolovatění. Ideální jsou také k výrobě nejrůznějších likérů, vín i ovocných džusů. 

bigstock-fresh-ripe-organic-common-medl-411350686.jpg

mišpule obecná na misce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Původním domovem mišpule obecné (Mespilus germanica) není Německo, jak by název mohl napovídat, ale Malá Asie. 

Mišpule jsou plné vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších cenných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Jsou skvělou volbou při zácpě, při zánětech dýchacích cest i při snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Pomohou při odstraňování ledvinových kamenů a snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a tvorby žlučových kamenů.

Mišpule nejsou náročné na pěstování

Mišpule patří k teplomilným rostlinám a velmi dobře se jim bude dařit na slunném stanovišti v hlinitopísčité půdě. Bez problémů však zvládne i polostín a nižší teploty, které u nás panují v zimních měsících. Dřevinu není nutné hnojit, netrpí žádnými závažnými chorobami a není náchylná k napadení škůdci

bigstock-fruit-of-mespilus-germanica-a-392996093.jpg

strom mišpule
Zdroj: 
Bigstockphoto
Pokud dopřejete mišpuli ideální pěstební podmínky, odmění se vám bohatou úrodou sladkých plodů s příjemnou vůní. 

Nejlepší doba pro výsadbu mišpule je období vegetačního klidu, tj. od října do listopadu. Pokud jste ale podzimní výsadbu nestihli, nezoufejte! Mišpule je možné sázet i brzy na jaře. 

Tip: Mišpuli vysazujte jako solitér! Na jaře vynikne sněhově bílými květy a na podzim přitáhne pozornost listy zbarvenými do zlaté. 

Zdroje:

  • https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/jadroviny/mispule-zdobi-zahradu-kvety-i-zvlastnimi-vonavymi-plody/
  • https://radimejak.cz/mispule-jake-je-jeji-vyuziti-a-lecive-ucinky/
  • https://radimejak.cz/recepty-mispule/
  • https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-297067-mispule-tajemny-nazev-ukryva-uzasne-ovoce
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/mispule-pestovani-20200630.html