Jste zde

Židovské brambory: Jsou chutnější než klasické a sklízet je můžete 3krát ročně

topinambury v ošatce Zdroj: Shutterstock
Pusťte do kuchyně topinambury! Velmi výživnou a dietní kořenovou zeleninu, která v minulosti zachránila mnoho lidí před hladem.

19. 7. 2024

Topinambury, jinak také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou podzemní plody rostliny zvané slunečnice topinambur. Hlízy svým tvarem připomínají zázvor a upravit je můžete podobně jako brambory. Na rozdíl od nich jsou však topinambury sladší, jemnější, zdravější a dají se jíst i syrové. 

shutterstock_2061615449.jpg

slunečnice topinambur
Zdroj: 
Shutterstock
Rostlina zvaná slunečnice topinambur může dorůst až do pěti metrů a ve volné přírodě na ni nejčastěji narazíte kolem plotů a v blízkosti vody.

Topinambury ocení zejména diabetici

Tip: Před zpracováním namočte topinambury do okyselené vody, aby vám neztmavly. 

Topinambury jsou plné zdraví prospěšných látek. Pomohou s mnoha neduhy, zasytí a mají vysokou výživovou hodnotu

Posilují imunitu, podporují zdraví střev a růst prospěšných probiotických bakterií, dokážou regulovat krevní tlak a jsou vhodné k detoxikaci organismu. Působí jako prevence vysokého cholesterolu, obezity, revmatu i artritidy a chrání játra i ledviny. 

shutterstock_2469989061.jpg

nakrájený topinambur
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud topinambur oloupete, přijdete o železo, křemík a o spoustu dalších cenných látek. 

Konzumovat je můžete i syrové

Hlízy mají zajímavou jemně oříškovou chuť a v kuchyni mají bohaté využití. Konzumovat je můžete se slupkou i bez slupky a lze s nimi nakládat podobně jako s bramborami. Podávat je můžete pečené, jednoduše vařené, smažené i v podobě kaše. 

Z topinamburů můžete připravit lahodnou krémovou polévku i zdravou alternativu brambůrek. Přidat je můžete do zeleninového salátu i do pomazánky a naprosto skvělé jsou topinamburové bramboráky. Při tepelné úpravě vždy však myslete na to, že jsou topinambury velmi rychle měkké. 

shutterstock_2036277389.jpg

hlízy topinamburu
Zdroj: 
Shutterstock
Kvůli vysokému obsahu inulinu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, jsou topinambury vhodné zejména pro diabetiky. 

Vytrvalá okopanina, která zvládne téměř vše

Topinambury jsou nenáročné a jejich pěstování je opravdu snadné. Přežijí v extrémních podmínkách a bez problémů zvládnou stín i přímé slunce. Nepotřebují pravidelnou zálivku ani pravidelný přísun živin a sklízet je můžete až třikrát do roka

Topinambury, které sklidíte, ihned zpracujte nebo je uložte do ledničky do mikrotenového sáčku či do vlhké utěrky. Vhodný je také sklep. Pokud topinambury necháte v teple, za pár dní vyschnou a ztratí svou šťavnatost. 

V obchodě můžete topinambury sehnat po celý rok, protože se pěstují v mnoha oblastech.

Krémová polévka z topinamburů

Co budete potřebovat: 100 g másla, 400 g topinamburů, 100 g cibule, 3 snítky čerstvého tymiánu, 1 l zeleninového či kuřecího vývaru, 1 středně velká brambora, 300 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, kořenová zelenina dle vaší chuti

Jak na to: Na másle krátce osmahněte cibuli, přidejte tymián, na kostičky nakrájenou bramboru, popřípadě kořenovou zeleninu a vše zlehka opečte. Po chvilce přidejte topinambury a vše zalijte vývarem. Jakmile budou brambory i topinambury měkké, polévku rozmixujte úplně dohladka. Přidejte smetanu a podle své chuti sůl a pepř. 

Zdroje:

  • https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/topinambur-jedla-hliza-zdrava-zelenina-pestovani-kvetinac.A240506_145228_hobby-zahrada_mce
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/15644-topinambur-ucinky-pestovani
  • https://prodejny.kaufland.cz/sortiment/lexikon-potravin/zelenina/hliznata-zelenina/topinambur.html
  • https://www.alphega.cz/slunecnice-topinambur-poznejte-tajemstvi-zdravych-strev
  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/topinambur-zidovska-brambora-prospivajici-strevum-ktera-za-valky-zachranila-nejednoho