19. 7. 2024
Topinambury, jinak také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou podzemní plody rostliny zvané slunečnice topinambur. Hlízy svým tvarem připomínají zázvor a upravit je můžete podobně jako brambory. Na rozdíl od nich jsou však topinambury sladší, jemnější, zdravější a dají se jíst i syrové.
Topinambury ocení zejména diabetici
Tip: Před zpracováním namočte topinambury do okyselené vody, aby vám neztmavly.
Topinambury jsou plné zdraví prospěšných látek. Pomohou s mnoha neduhy, zasytí a mají vysokou výživovou hodnotu.
Posilují imunitu, podporují zdraví střev a růst prospěšných probiotických bakterií, dokážou regulovat krevní tlak a jsou vhodné k detoxikaci organismu. Působí jako prevence vysokého cholesterolu, obezity, revmatu i artritidy a chrání játra i ledviny.
Konzumovat je můžete i syrové
Hlízy mají zajímavou jemně oříškovou chuť a v kuchyni mají bohaté využití. Konzumovat je můžete se slupkou i bez slupky a lze s nimi nakládat podobně jako s bramborami. Podávat je můžete pečené, jednoduše vařené, smažené i v podobě kaše.
Z topinamburů můžete připravit lahodnou krémovou polévku i zdravou alternativu brambůrek. Přidat je můžete do zeleninového salátu i do pomazánky a naprosto skvělé jsou topinamburové bramboráky. Při tepelné úpravě vždy však myslete na to, že jsou topinambury velmi rychle měkké.
Vytrvalá okopanina, která zvládne téměř vše
Topinambury jsou nenáročné a jejich pěstování je opravdu snadné. Přežijí v extrémních podmínkách a bez problémů zvládnou stín i přímé slunce. Nepotřebují pravidelnou zálivku ani pravidelný přísun živin a sklízet je můžete až třikrát do roka!
Topinambury, které sklidíte, ihned zpracujte nebo je uložte do ledničky do mikrotenového sáčku či do vlhké utěrky. Vhodný je také sklep. Pokud topinambury necháte v teple, za pár dní vyschnou a ztratí svou šťavnatost.
V obchodě můžete topinambury sehnat po celý rok, protože se pěstují v mnoha oblastech.
Krémová polévka z topinamburů
Co budete potřebovat: 100 g másla, 400 g topinamburů, 100 g cibule, 3 snítky čerstvého tymiánu, 1 l zeleninového či kuřecího vývaru, 1 středně velká brambora, 300 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, kořenová zelenina dle vaší chuti
Jak na to: Na másle krátce osmahněte cibuli, přidejte tymián, na kostičky nakrájenou bramboru, popřípadě kořenovou zeleninu a vše zlehka opečte. Po chvilce přidejte topinambury a vše zalijte vývarem. Jakmile budou brambory i topinambury měkké, polévku rozmixujte úplně dohladka. Přidejte smetanu a podle své chuti sůl a pepř.
Zdroje:
- https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/topinambur-jedla-hliza-zdrava-zelenina-pestovani-kvetinac.A240506_145228_hobby-zahrada_mce
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/15644-topinambur-ucinky-pestovani
- https://prodejny.kaufland.cz/sortiment/lexikon-potravin/zelenina/hliznata-zelenina/topinambur.html
- https://www.alphega.cz/slunecnice-topinambur-poznejte-tajemstvi-zdravych-strev
- https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/topinambur-zidovska-brambora-prospivajici-strevum-ktera-za-valky-zachranila-nejednoho