Jste zde

Čím nahradit olej, když dojde? Vytaste se se slaninou, avokádem nebo jablečným pyré!

mašlovačka na pánvi Zdroj: Shutterstock
Tekuté zlato, jak se oleji často také přezdívá, máme v jídle prakticky denně. Někdy jím dochucujeme saláty, jindy na něm připravujeme maso nebo zeleninu. Co ale dělat, pokud nám dojde a obchod je příliš daleko? Zkuste ho nahradit těmito alternativami.

24. 6. 2024

Sádlo a máslo

Pokud nám dojde olej, naprostá většina z nás sáhne po jeho alternativě v podobě másla nebo sádla. To samozřejmě za předpokladu, že se u vás doma tyhle zdroje rostlinného a živočišného tuku objevují (a zároveň nejste vegani). Máslo si můžete dokonce vyrobit svoje vlastní. Sádlo ale budete muset „vyštrachat“ z domácích zásob.

Přečtěte si také: Jak vybrat kvalitní máslo? Koukejte na název i procenta mléčného tuku

Slanina nebo špek

Pokud potřebujete jen lžíci nebo dvě tuku, můžete zkusit vyškvařit nejrůznější tučné uzeniny, které máte doma. Skvěle funguje třeba slanina nebo špek. Jednoduše na pánev nasypejte trochu nasekané uzeniny, vyškvařte a na výpeku orestujte cibuli, maso, případně jím dochuťte salát (třeba ten hlávkový, do kterého můžete křupavé kousíčky slaniny nebo špeku zamíchat).

shutterstock_2307674565.jpg

škvařené jídlo
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud potřebujete olej na osmažení, můžete zkusit vyškvařit některou z tučnějších uzenin.

Avokádo

Protože avokádo obsahuje více než 20 % tuku a má poměrně neutrální chuť, můžete ho použít na nejrůznější způsoby. Rozmixováním z něj snadno vyrobíte zálivku do salátů nebo základ na dressing do těstovin. Avokádovou marinádu můžete použít i pod maso třeba místo slunečnicového či řepkového oleje.

Řecký jogurt

Olej v těstě na koláče, buchty nebo domácí těstoviny, či štrúdly můžete bez obav nahradit i jogurtem s vyšším objemem tuku. V ideálním případě sáhněte po tom řeckém, který vás potěší nejen svou chutí, ale také konzistencí. Jeden hrnek oleje nahraďte hrnkem jogurtu. Jen pak nezapomeňte snížit množství ostatních tekutých přísad, aby těsto nebylo příliš vlhké.

Přečtěte si také: Domácí jogurt vlastními silami a za pár kaček: Tohle 100% zvládnete!

Vývar

Pokud chcete jídlu maličko odlehčit, můžete klasický tuk nahradit vývarem (klidně tím domácím). Jednoduše jím podlijte maso, zeleninu nebo těstoviny, případně široké nudle, coby základ asijské kuchyně. Nechte vývar maličko vyvařit a servírujte. Jídlo bude šťavnaté a aromatické.

shutterstock_145243369.jpg

ochucený olej
Zdroj: 
Shutterstock
Pro některé recepty můžete chybějící olej nahradit třeba tučným jogurtem.

Rozmačkané banány nebo zeleninové pyré

Do pečení můžete místo oleje přidat i odpovídající množství rozmačkaných starších banánů, které by za jiných okolností skončily s největší pravděpodobností v koši. Pokud banány doma nemáte, můžete je v těstě na sladké pečivo klidně nahradit rozmixovanou dýní, mrkví, cuketou nebo batáty

Cuketa nebo jablečné pyré

Pokud potřebujete olej do pečení, s klidem ho nahraďte najemno nastrouhanou cuketou nebo sladkým jablečným pyré. Těsto jedna i druhá surovina příjemně zvláční a dodá mu křehkost. Navíc tyhle suroviny zredukují počet kalorií, takže můžete mlsat bez obav. Jen si dávejte pozor na množství. Hrnek oleje nahraďte hrnkem cukety. Pokud používáte jablečné pyré, stačit vám budou tři čtvrtiny hrnku. 

Použité zdroje:

  • https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/26992/Lze-pri-vareni-nahradit-olej-maslem-Poznejte-i-dalsi-alternativy
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17917-cim-nahradit-olej
  • https://prodejny.kaufland.cz/online-magazin/radost-z-vareni/nahrazka-oleje.html