29. 11. 2022
Datle, plody datlovníku pravého, patří mezi nejsladší druhy ovoce a nejčastěji se konzumují v sušené formě. Jsou lehce stravitelné, velmi výživné a svou sladkou chutí dokážou nahradit klasický cukr. Nejsou však dietní!
Tělu poskytnou okamžitou energii
Datle obsahují velké množství sacharidů a mají vysokou energetickou hodnotu. Nejedná se však o tzv. prázdné kalorie.
Datle jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, stopových prvků, vlákniny a dalších cenných látek, které mají blahodárný vliv na celý organismus. Příznivě působí na činnost trávicího traktu, podporují pozornost i paměť, pomáhají při chudokrevnosti, snižují hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak a pomohou při různých onemocněních dýchacích cest.
Dále také uklidní vaše pocuchané nervy a zlepší kvalitu spánku. Dokážou však také nabudit a dodat potřebnou energii na celý den.
V obchodě je můžete sehnat zejména okolo Vánoc
Datle můžete využít při přípravě sladkých i slaných jídel. Skvěle se hodí do bílého jogurtu, tvarohu, koláče, bábovky i do domácího müsli a často bývají součástí raw receptů, kde fungují především jako pojidlo a přírodní sladidlo.
O Vánocích se běžně objevují naaranžované v ovocné míse na štědrovečerní tabuli nebo z nich mnoho hospodyněk připravuje chutné a velice zdravé vánoční cukroví.
Lahodné datlové cukroví, po kterém se jen zapráší
Nepečené vánoční cukroví ze sušených datlí je velice zdravé, rychlé a bez problému ho zvládne i naprostý kulinářský antitalent. Navíc hotové cukroví můžete obalit v nejrůznějších surovinách, takže pokaždé bude vypadat a chutnat trochu jinak.
Potřebovat budete: 150 g sušených datlí, 120 g strouhaného kokosu, 45 g kvalitního kakaa, trochu kokosového oleje
Jak na to: Sušené datle vložte do misky, zalijte je teplou vodou a nechte je odpočívat. Zhruba po hodině datle slijte a spolu s kokosem i kakaem je rozmixujte na lepivou a měkkou hmotu. Pro snazší mixování můžete přidat do mixéru i trochu rozpuštěného kokosového oleje.
Z hotové hmoty vyválejte malé kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu, v čokoládě nebo v nejrůznějších oříšcích a semínkách. Vaší fantazii a chuti se meze nekladou.
Tip: K datlím, které necháváte nasáknout teplou vodou, můžete přidat i trochu rumu. Získají tím zajímavější chuť.
Zdroje:
- https://www.vitalia.cz/clanky/chcete-si-koupit-datle-zkuste-datle-medjool/
- https://www.dtest.cz/clanek-4779/dtest-susene-fiky-a-datle-radeji-ctete-slozeni
- https://www.svetplodu.cz/clanek/84/jak-vybrat-datle/
- https://prima-receptar.cz/datle-jako-skvela-nahrazka-sladkosti/
- https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-07-04-sladoucke-datle-pochoutka-ktera-vas-uchrani-od-kasle-stresu-32545