7. 12. 2022
Vanilkové rohlíčky patří mezi klasické a velmi oblíbené vánoční cukroví, jehož receptura se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Mnohdy však nestačí mít jen dobrý recept. Aby byly vaše vanilkové rohlíčky vynikající, je třeba si osvojit i několik jednoduchých triků!
Upéct vanilkové rohlíčky není žádná věda, ale doladit je k dokonalosti stojí a padá hlavně na správném postupu a na kvalitních surovinách.
Zapomeňte na vanilin!
Základem vanilkových rohlíčků je cukr, který obsahuje skutečnou vanilku. Nikoliv cukr, který obsahuje pouze synteticky vyrobené aroma vanilin.
Tip: Část moučkového cukru v těstě na vanilkové rohlíčky nahraďte cukrem vanilkovým. Kromě lepší chuti budou i vaše rohlíčky intenzivěji vonět vanilkou.
Vanilkový cukr si můžete koupit nebo si ho můžete velmi jednoduše připravit i doma. Vanilkový lusk stačí pouze podélně rozkrojit a vložit ho do uzavíratelné sklenice spolu s cukrem. Zhruba za týden je cukr dostatečně provoněný vanilkou.
Poctivě dodržujte gramáž, použijte pouze žloutky a mouku prosejte, aby se lépe provzdušnila. Zapomeňte na levnější margarín a vždy použijte máslo.
K přípravě vanilkových rohlíčků můžete použít tradičně loupané mandle, ale i lískové nebo vlašské ořechy, díky kterým budou vaše rohlíčky aromatičtější. Oříšky můžete navíc opražit i na suché pánvi nebo v troubě, aby si získaly výraznější chuť i vůni. A chcete-li letos opravdovou změnu, zkuste do těsta přimíchat i strouhaný kokos, mák nebo ovesné vločky.
Tip: Část másla v receptu nahraďte sádlem. Díky němu budou vaše vanilkové rohlíčky křehčí.
S těstem pracujte opravdu rychle!
Těsto na vanilkové rohlíčky nenechte odpočívat do druhého dne a pamatujte, že při přípravě se nesmí zahřát. Těsto proto nezpracovávejte rukama, ale raději v robotu.
V robotu nejprve promíchejte máslo a všechny sypké suroviny a teprve potom přimíchejte žloutky. Správně vypracované těsto drží pohromadě a nedrolí se. V případě, že se těsto drolí i za syrova, přidejte trochu rumu nebo část žloutku.
Rohlíčky začněte tvořit hned a snažte se, aby byly všechny stejně velké a bez špičatých konců, které se při pečení rychle spálí.
Pozor, ať je nespálíte!
Vanilkové rohlíčky pečte v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů Celsia asi 15 minut. Ke konci doby pečení je však nezapomeňte pravidelně kontrolovat, abyste je nespálili. Upečené rohlíčky jsou na povrchu lehce narůžovělé a zespodu zlatavé.
Ve vanilkovém cukru obalte rohlíčky zhruba po dvou minutách, až malinko zchladnou, a skladujte je na chladném místě v papírové krabici.
Zdroje:
- https://regiony.rozhlas.cz/5-figlu-na-nejlepsi-vanilkove-rohlicky-od-cukrare-josefa-marsalka-8618206
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/vanilkove-rohlicky/
- https://www.lifee.cz/vareni-a-recepty/nejlepsi-vanilkove-rohlicky-se-rozplyvaji-na-jazyku-jak-je-upect-aby-byly-krehke-a-vonave_169298.html
- https://www.kucharkaprodceru.cz/vanilkove-rohlicky/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dokonale-vanilkove-rohlicky-30001207.html
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanilkove-rohlicky.html