12. 1. 2020
Granátové jablko patří mezi exotické ovoce, které se v obchodech objevuje během celého roku. Je výjimečné nejen svou chutí, ale i řadou pozitivních vlastností. Poznejte s námi plod granátovníku obecného, který je zvláštní nejen svou stavbou, ale i tvarem.
Jablko vybírejte podle vzhledu
Čerstvé a zdravé granátové jablko má lesklou a hladkou červenožlutou slupku, není nikde otlačené a nejeví známky plísně. Vysušené jablko je jasně hranaté a jeho slupka je matná.
Granátové jablko, plod marhaníku granátového, má zvláštní vnitřní stavbu. Pod tlustou slupkou se nachází šest až dvanáct pouzder, která jsou plná šťavnatých semen.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Své uplatnění najde v teplé i studené kuchyni
Semena granátového jablka mají sladkokyselou chuť. Ve studené kuchyni je můžete přidat do ovocného i zeleninového salátu, jogurtu i müsli. V teplé kuchyni jsou skvělou ingrediencí k drůbeži, rybám a grilovanému masu. Pár zrníček můžete přidat do smoothie a koktejlů. Vylisovaná šťáva, grenadina, ochutí alkoholické i nealkoholické nápoje.
Semena granátového jablka je nejlepší konzumovat v čerstvém stavu. Zachovají si tak všechny tělu prospěšné látky.
Semena granátového jablka díky své rubínově červené barvě připomínají drahokamy. Zdroj: www.bigstockphoto.com
V zimních měsících obrovským zdrojem vitamínů
Granátové jablko je bohatým zdrojem mnoha minerálů a vitamínů. Posiluje obranyschopnost, podporuje krvetvorbu, snižuje vysoký krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu. Bojuje proti infekcím a zánětům. Pravidelná konzumace šťavnatých semen má pozitivní vliv na ledviny, játra a srdce.
Funguje jako prevence rakoviny prsu a prostaty. Působí jako přírodní afrodiziakum a dokáže vlít energii do žil. Ženy jistě ocení jeho omlazující účinky, zpomalení procesu stárnutí a rychlejší spalování tuků.
Všimli jste si, že se v Bibli o stromu a jablku nepíše nic bližšího? Není proto divu, že se mnoho z vědců domnívá, že jablko ze Stromu poznání, mohlo být granátové.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vyloupání semen z granátového jablka může být fuška, ale stojí to za to!
Semena granátového jablka jsou ukryta pod tvrdou vnější slupkou a světlou vnitřní slupkou, která je hodně hořká. Vyloupat je není zrovna jednoduchá záležitost, ale stojí to za to!
Jablko můžete zkusit rozříznout napříč a zrníčka vyklepat vařečkou nebo je můžete vydlabat lžičkou. Slupku můžete také na několika místech rozříznout a jablko oloupat jako pomeranč. Vždy však chraňte svůj oděv. Šťáva z granátového jablka může zanechat skvrny.
Granátové jablko skladujte v chladničce!
Granátové jablko vydrží dlouho čerstvé. Skladované v chladničce vydrží několik měsíců, při běžné pokojové teplotě i několik týdnů. Časem vnější slupka vysychá, jablko ztrácí na své šťavnatosti, semena však sládnou. Jen pozor! Jablko nikdy nesmí zcela vyschnout. Semena by ztvrdla.