9. 12. 2020
Buďte originální a obdarujte své blízké jedlými dárky. Udělají dojem, zaručeně zahřejí u srdce, vykouzlí úsměv na tváři a zvládnete je bez většího úsilí. Máme pro vás tu nejlepší inspiraci na dárky, které ocení všichni.
Vlastnoručně vyrobená čokoláda potěší
Čokoláda je sázka na jistotu! Miluje ji každý a její výroba je tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti. Ingredience můžete přidávat podle vlastní fantazie i chuti. A jak na ni?
Dvě tabulky opravdu kvalitní čokolády rozpusťte ve vodní lázni, aby čokoláda zůstala stále lesklá. Rozpuštěnou čokoládu nalijte na plech vyložený pečícím papírem a posypte ji vším, co máte rádi. Skvělou volbou jsou nejrůznější ořechy, semínka i kousky sušeného nebo kandovaného ovoce. Po ztuhnutí čokoládu rozlámejte nebo rozkrájejte na menší čokoládové střepy. Zabalte je do celofánu a máte hotovo!
Lahodný pečený čaj zahřeje
Pečený čaj chutná stejně dobře, jako vypadá. Je plný vitamínů a obdarovaný si na něm určitě pochutná. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Zužitkovat můžete jakékoliv ovoce a čaj zcela přizpůsobit obdarovanému. A jak na něj?
Zhruba jeden kilogram ovoce zasypte cukrem a dochuťte ho skořicí, badyánem nebo třeba hřebíčkem. Ovoce vložte do předem vyhřáté trouby na 180 - 200 stupňů Celsia a pečte ho zhruba půl hodiny. Během pečení směs alespoň dvakrát promíchejte. Hotový pečený čaj přelijte do ozdobných zavařovacích skleniček.
S domácím vaječným likérem si ostudu neuříznete
Vaječňák k Vánocům neodmyslitelně patří! Pravému domácího se však kupovaný rozhodně nevyrovná. Obdarovaného potěší nejen svou jemnou chutí, ale i faktem, že neobsahuje žádnou chemii. A jak na něj?
Tři žloutky spolu s 8 gramy vanilkového cukru vyšlehejte do pěny. Přidejte jednu plechovku kondenzovaného mléka a zhruba 100 ml kvalitního rumu. Milovníkům sladkého můžete do vaječňáku přímíchat i plechovku salka. Vše důkladně promixujte a přelijte do vysoké láhve s úzkým hrdlem, která váš dárek pozvedne ještě o úroveň výš.
Nakládaný hermelín je klasika
Nakládaný sýr je nevšední dárek, který udělá radost každému milovníku sýrů. Recept může mít celou řadu podob a lze zcela přizpůsobit obdarovanému. Použít můžete eidam, balkánský i ovčí sýr nebo třeba tvarůžky. Nakládaný hermelín je však klasika, kterou nic nezkazíte! A jak na to?
Hermelíny rozkrojte napůl a vnitřek hermelínu potřete pastou z česneku, soli, mleté sladké papriky a trochy hořčice. Obě poloviny spojte a takto připravené hermelíny začněte vrstvit do sklenice. Po hermelínu by vždy měla následovat vrstva cibule.
Na závěr přidejte jeden bobkový list, trochu tymiánu a několik kuliček nového koření a pepře. Pro milovníky ostrého můžete přidat i chili papričku. Všechny suroviny zalijte olejem a nechte odpočívat několik dní v chladu.
Naložit můžete i zeleninu: Pickles: Superpotravina našich babiček upraví zažívání a posílí imunitu
Luxusní domácí paštika pro masožrouty
Domácí paštika udělá radost zejména mužské části rodiny a nadchne i ty, kteří paštiku zrovna moc nemusí. Ve srovnání s těmi kupovanými bude totiž opravdu z jater, nikoliv z masových separátů. A jak na ni?
Zhruba 450 gramů kuřecích jater orestujte spolu s jednou šalotkou a česnekem na másle. Přidejte čerstvé bylinky a minutu před koncem i panáka rumu nebo brandy.
Vše důkladně rozmixujte a osolte. Hladkou paštiku nalijte do skleniček a povrch paštiky přelijte rozpuštěným máslem.
Paštiku můžete obměnit podle chuti obdarovaného a doplnit ji ořechy nebo brusinkami.