28. 4. 2024
Šťovík je vytrvalá bylina, která může dorůst až jednoho metru. Nejčastěji ho najdete na vlhkých a prosluněných místech, v blízkosti řek i potoků, na vlhčích pastvinách i podél cest a sbírat ho můžete po celou dobu vegetace od jara až do podzimu. Nejlepší čas pro jeho sběr je však právě teď!
Šťovík není jen plevel!
Pamatujte! Nejzdravější a nejchutnější jsou mladé listy, na které můžete ve volné přírodě narazit zkraje jara.
Šťovík je netradiční, chutná a velice zdravá listová zelenina. Látky, které obsahuje, dodají energii, čistí střeva i krev, napomáhají lepšímu trávení a posilují imunitu.
Při rýmě rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty a skvěle se hodí k jarním detoxikačním kůrám. Tělo zbaví všech škodlivin, odvodňuje a pomůže i při anémii nebo při jiných onemocněních krve.
Zevně pomůže s léčbou nejrůznějších kožních chorob a ve formě kloktadla uleví při bolestivých a nepříjemných aftech v ústech.
Šťovík konzumujte s mírou!
Mladé listy šťovíku mají osvěžující a lehce kyselou chuť. Rozžvýkané zvládnou uhasit žízeň a jemně nasekané zpestří nejrůznější tvarohové i vaječné pomazánky a zeleninové saláty. Využít je však také můžete k ochucení omáček i těstovin, k přípravě domácího bylinkové másla i léčivého nálevu nebo třeba k přípravě lahodné polévky zvané brčálka.
Šťovíková polévka je velice jednoduchá, rychlá a plná blahodárných látek. Zasytí, dodá energii a dobře jí doplní čerstvá pažitka, mladá cibulka nebo vařené vajíčko.
Co budete potřebovat: misku šťovíkových listů, olivový olej, 1 větší cibuli, 5 ks brambor, bobkový list, zeleninový bujón, smetanu, ½ lžičky muškátového oříšku, sůl, pepř, jablečný ocet na dochucení
A jak na to: Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a koření. Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
Poté přidejte umyté listy šťovíku. Ty však nechte jen krátce povařit, aby neztratily své cenné látky. Vše rozmixujte, dochuťte solí, pepřem i octem a na úplný závěr polévku zjemněte smetanou, popřípadě zahustěte klasickou zásmažkou z mouky.
Šťovík konzumujte v menším množství, a pokud trpíte dnou, kojíte nebo máte alergii, buďte velmi opatrní! Šťovík je jeden z nejvýznamnějších alergenů a místo k užitku, může být naopak ke škodě.
Zdroje:
- https://sazenicka.cz/stovik-kysely-lecive-ucinky/
- https://www.pestik.cz/module/csblog/post/301-5-kysely-jako-stovik.html#gref
- https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/05/12/stovikova-polevka/
- https://www.osiva-semena.cz/plevel-v-kuchyni-stovik-kysely
- https://www.ekucharka.cz/clanek/245-lecivy-stovik-v-kuchyni-potesi-osvezujici-kyselou-chuti